Gemeente Steenokkerzeel

Animator op het speelplein

Iedere schoolvakantie richt de jeugddienst speelpleinwerking in. De deelnemers aan deze initiatieven hebben natuurlijk begeleiding nodig. Steek je zelf graag een spel in mekaar? Vind je het leuk om een groep kinderen te entertainen? Dan is een vakantiejob op het speelplein misschien wel iets voor jou! Je kan jezelf hiervoor opgeven via het E-formulier animator speelpleinwerking.  Ook voor de sportkampen zijn we trouwens op zoek naar enthousiaste begeleiders. Inschrijven hiervoor kan via het E-formulier monitor sportkampen.

Om als animator op ons speelplein aan de slag te kunnen, is het noodzakelijk dat je een cursus 'animator in het jeugdwerk' gevolgd hebt. Tijdens zo'n cursus leer je allerlei technieken om een spel in mekaar te boksen, leer je hoe je met kinderen omgaat, hoe je hen best kan begeleiden, ...

Wij zijn ook steeds op zoek naar begeleiders voor de voor- en naopvang van het speelplein. Hiervoor hoef je geen cursus 'animator in het jeugdwerk' gevolgd te hebben. Je verzorgt dan samen met enkele andere begeleiders de opvang voor en na de activiteiten van het speelplein.

Cursus animator

Een animatorcursus volgen is mogelijk vanaf 15 jaar. Het attest kan wel pas worden uitgereikt als je 16 bent geworden. De gemeente werkt hiervoor o.a. samen met de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS). Meer info kan je terugvinden op hun website: https://www.speelplein.net/. Er zijn ook andere organisaties die kwalitatieve vormingen aanbieden. Voor meer info contacteert je best de Jeugddienst. Je vindt ook folders aan het onthaal op het gemeentehuis.

De cursus animator is naast heel wat leren ook één en al speelplezier: je leert er knutselen, bouwen, schminken, verkleden, je fantasie gebruiken en nog zo veel meer. Je ontmoet er andere jongeren, die net als jij, wild zijn van het speelplein. Kortom: een leerrijke, maar ook vooral plezante week.

De cursus wordt 50% terugbetaald. Indien je de stage doet op het speelplein of bij een Steenokkerzeels jeugdwerkinitiatief (bv. Chiro of Scouts), wordt de cursus zelfs 80% terugbetaald.

Stage op het speelplein

Wanneer je de cursus hebt afgerond (of deze in de nabije toekomst hebt gepland), stuur je best een mailtje naar de Jeugddienst om te bekijken of het mogelijk is om stage te doen op het speelplein.

Aan volgende zaken wordt veel belang gehecht bij je stage:

  • Je werkt twee stagespelen van A tot Z uit: je maakt een voorbereidingsfiche, je kleedt het spel in in een bepaald thema, je bekijkt welk materiaal er nodig is, je geeft de speluitleg aan de kinderen, je begeleidt het spel op een enthousiaste manier, je ruimt op na de activiteit, ...
  • Je helpt je mede-animatoren met de andere voorbereidingen voor jouw groepje.
  • Je neemt een actieve houding aan op het speelplein: je speelt met de kinderen en kijkt niet toe vanop de zijlijn, je helpt hen bij het eten, naar het toilet gaan, ...
  • Je staat met enthousiasme op het speelplein.

Meer info over de werking van speelplein De Winny's kan je terugvinden op volgende webpagina: https://www.steenokkerzeel.be/speelplein-de-winnys.

De Jeugddienst verwacht dat je twee weken van 40 uren stage doet bij de gemeente alvorens je kan slagen voor je stage. Het is mogelijk dat er gevraagd wordt om een derde week stage te doen indien er nog enkele werkpunten zijn bij je laatste evaluatie.

Tijdens je stage word je intensief begeleid door de Jeugddienst en de hoofdanimatoren. Zij zullen je bijstaan met raad en daad.

Attest animator

Heb je de cursus gevolgd en ben je geslaagd voor je stage? Dan bekom je het attest animator. Hiervoor dien je wel nog een evaluatiemoment te volgen bij de organisatie waar je de cursus volgde.

Kandidatuur

Proficiat! Je kan nu aan de slag als animator. Je wordt hiervoor vergoed op D-niveau (ongeveer 11 euro per uur). Je krijgt naast dit loon ook een maaltijdcheque van acht euro per gewerkte dag. Indien je met de fiets komt werken, krijg je ook een fietsvergoeding.

Zowel stagiaires als animatoren kunnen zich kandidaat stellen door het formulier uit het digitaal loket (onderaan deze pagina) in te vullen.

Hoofdanimator?

Heb je de kriebels te pakken? Wel, dan kan je ook hoofdanimator worden. Hier kan je bij verschillende organisaties (zoals VDS) cursussen voor volgen. Om hoofdanimator op ons speelplein te worden, dien je hier wel de aanduiding voor te hebben gekregen tijdens een van je vorige speelpleinweken. Het is ook noodzakelijk om ofwel de hoofdanimatorvorming (van één dag) die de Jeugddienst organiseert te volgen, ofwel om een geattesteerde hoofdanimatorcursus te volgen.

Ook hier steunt de gemeente de deelnemers financieel. Voor deze navorming wordt 50% van je inschrijvingsgeld terugbetaald of 100% indien je stage op het speelplein of bij een Steenokkerzeels jeugdwerkinitiatief doet.

Terugbetaling van je inschrijvingsgeld

Kom met volgende bewijsstukken naar de jeugddienst voor de terugbetaling van je cursusgeld:

  • Het deelnamebewijs van de cursus;
  • het bewijs van betaling van je cursusgeld;
  • je rekeningnummer (of dat van je ouders).

De terugbetaling gebeurt steeds door storting op je rekening.