Gemeente Steenokkerzeel

Animator op het speelplein

Steek jij graag zelf een spel in elkaar? Vind je het leuk om een groep kinderen te entertainen? Dan is een vakantiejob op het speelplein misschien wel iets voor jou!

Iedere schoolvakantie organiseert de Jeugddienst speelpleinwerking De Winny’s voor kinderen van 3 tot 14 jaar uit onze gemeente. De kinderen die uitkijken naar een leuke vakantie hebben natuurlijk begeleiding nodig. We zijn steeds op zoek naar leuke, enthousiaste animatoren hiervoor! Voel je je geroepen? Schrijf je dan snel in!

Stel je kandidaat als animator!

Deadlines 2022

Inschrijvingen Krokus + Pasen  17 januari – 31 januari
Inschrijvingen Zomer 25 april – 31 mei
Inschrijvingen Herfst + Kerst 5 september – 30 september

       
                          
Om als animator op ons speelplein aan de slag te kunnen, is het noodzakelijk dat je een cursus 'animator in het jeugdwerk' gevolgd hebt en geslaagd bent op je stage die hiermee samenhangt. Als stagiair kan je ook bij ons terecht.

Wij zijn ook steeds op zoek naar begeleiders voor de voor- en naopvang van het speelplein. Hiervoor hoef je geen cursus 'animator in het jeugdwerk' gevolgd te hebben. Je verzorgt dan samen met enkele andere begeleiders de opvang voor en na de activiteiten van het speelplein.

Ook voor de sportkampen zijn we op zoek naar enthousiaste begeleiders. Inschrijven kan hier:

Inschrijven als monitor sportkampen


Op cursus!

Voel je de speelkriebels en kan je niet wachten om animator te worden? Dan ga je op cursus! Op zo’n cursus leer je hoe je een spel in elkaar moet boksen, wat de aandachtspunten voor verschillende leeftijdsgroepen zijn, hoe je je kan opstellen als leider van een groep enthousiaste kinderen en veel meer!

Een animatorcursus volgen is mogelijk vanaf 15 jaar. Na je cursus doe je een stage op je speelplein. Indien je geslaagd bent op je stage krijg je je attest ‘animator in het jeugdwerk’. Dit attest wordt wel pas uitgereikt wanneer je 16 bent geworden. De gemeente werkt hiervoor o.a. samen met de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS). Meer info kan je terugvinden op hun website: https://www.speelplein.net. Er zijn ook andere organisaties die kwalitatieve vormingen aanbieden. Voor meer info contacteer je best de Jeugddienst.

De cursus animator is naast heel wat leren ook één en al speelplezier: je leert er knutselen, bouwen, schminken, verkleden, je fantasie gebruiken en nog zo veel meer. Je ontmoet er andere jongeren, die net als jij, wild zijn van het speelplein. Kortom: een leerrijke, maar ook vooral plezante week.

De cursus wordt 50% terugbetaald wanneer je in Steenokkerzeel woont. Indien je je stage doet op het speelplein of bij een Steenokkerzeels jeugdwerkinitiatief (bv. Chiro of Scouts), wordt de cursus zelfs 80% terugbetaald.

Stage op het speelplein

Wanneer je de cursus hebt afgerond (of deze in de nabije toekomst hebt gepland), schrijf je je best in via de groene knop bovenaan deze pagina en duid je aan dat je als stagiair op het speelplein wil staan.

Aan volgende zaken wordt veel belang gehecht bij je stage:

  • Je werkt twee stagespelen van A tot Z uit: je maakt een voorbereidingsfiche, je kleedt het spel in in een bepaald thema, je bekijkt welk materiaal er nodig is, je geeft de speluitleg aan de kinderen, je begeleidt het spel op een enthousiaste manier, je ruimt op na de activiteit, ...
  • Je helpt je mede-animatoren met de andere voorbereidingen voor jouw groepje en met het weekschema.
  • Je neemt een actieve houding aan op het speelplein: je speelt met de kinderen en kijkt niet toe vanop de zijlijn, je helpt hen bij het eten, naar het toilet gaan, ...
  • Je staat met enthousiasme op het speelplein.

Meer info over de werking van speelplein De Winny's kan je terugvinden op volgende webpagina: https://www.steenokkerzeel.be/speelplein-de-winnys.

De Jeugddienst verwacht dat je twee weken van 40 uren stage doet bij de gemeente alvorens je kan slagen voor je stage. Het is mogelijk dat er gevraagd wordt om een derde week stage te doen indien er nog enkele werkpunten zijn bij je laatste evaluatie.

Tijdens je stage zal je intensief begeleid worden door je hoofdanimatoren, die worden aangestuurd door de Jeugddienst. Zij zullen je bijstaan met raad en daad.

Verloning

Als volwaardig animator word je vergoed op D-niveau (ongeveer 11 euro per uur). Je krijgt naast dit loon ook een maaltijdcheque van acht euro per gewerkte dag. Indien je met de fiets komt werken, krijg je ook een fietsvergoeding.

Hoofdanimator?

Heb je de kriebels te pakken? Wel, dan kan je ook hoofdanimator worden. Hier kan je bij verschillende organisaties (zoals VDS) cursussen voor volgen. Om hoofdanimator op ons speelplein te worden, dien je hier wel de aanduiding voor te hebben gekregen tijdens een van je vorige speelpleinweken.

Ook hier steunt de gemeente de deelnemers financieel. Voor deze navorming wordt 50% van je inschrijvingsgeld terugbetaald wanneer je in Steenokkerzeel woont of 100% indien je je stage op het speelplein of bij een Steenokkerzeels jeugdwerkinitiatief doet.

Terugbetaling van je inschrijvingsgeld

Stuur onderstaande bewijsstukken digitaal door naar de jeugddienst of kom even langs met je documenten voor de terugbetaling van je cursusgeld:

  • Het deelnamebewijs van de cursus;
  • het bewijs van betaling van je cursusgeld;
  • je rekeningnummer (of dat van je ouders).

De terugbetaling gebeurt steeds door een storting op je rekening.