Gemeente Steenokkerzeel

Anja en Nicole - Maatschappelijk Assistenten

Nicole en Anja zijn beiden maatschappelijk assistente bij het OCMW Steenokkerzeel. Elke dag geven ze het beste van zichzelf om anderen te helpen.

Mensen helpen en begeleiden

Anja: “Als maatschappelijk assistente sta je in voor het welzijn van je cliënt. De mensen die zich bij ons aanbieden zijn voornamelijk mensen die op vele levensdomeinen problemen ondervinden. De eerste vraag is vaak een financiële vraag, maar na een aantal gesprekken komt er veel meer naar boven. Het is onze taak om deze mensen te helpen en te begeleiden in het vinden van oplossingen," vertelt ze.

Nicole beaamt: “Wij zijn inderdaad in de eerste plaats een luisterend oor voor de mensen. Om hen te helpen moeten we heel wat zaken uitpluizen. Zo gaan we in eerste instantie uitzoeken of iemand recht heeft op een uitkering binnen de sociale zekerheid.  Mensen met schulden gaan we begeleiden door de schuldeisers aan te schrijven, een afbetalingsplan op te stellen en te bemiddelen met de schuldeisers."

Client centraal

Nicole houdt zich vooral bezig met budgetbeheer: “Het OCMW beheert het budget van mensen die aankloppen met financiële problemen. De intentie is steeds om mensen tijdelijk te ontlasten van financiële zorgen. Op termijn dienen ze opnieuw zelfstandig hun  budget te beheren."

Anja vraagt de leeflonen aan: “Mensen die geen recht hebben op een uitkering binnen de sociale zekerheid kunnen een leefloon aanvragen. Wij onderzoeken dan of ze hier recht op hebben. Wanneer een leefloon uitgekeerd wordt, stappen deze mensen in een heel traject, met als doel re-integratie in de maatschappij. De cliënt staat hierin steeds centraal, het traject wordt op maat uitgestippeld."

Dankbaarheid is hartverwarmend

Beiden zetten zich met hart en ziel in voor hun cliënten. Anja: “In onze job moet je je voldoening halen uit de kleine dingen, problemen zijn nu eenmaal niet van vandaag op morgen opgelost. En het is vooral ook de dankbaarheid van de mensen dat ons het gevoel geeft dat we iets voor hen betekenen.”

“Sommige verhalen zijn schrijnend en er gebeuren regelmatig onverwachte dingen”, vertelt ze. “Zo stond er ooit iemand met zijn koffer bij ons, de man had geen onderdak. Dan is het alle hens aan dek om opvang te vinden voor die persoon. De dankbaarheid die je daarna krijgt is hartverwarmend."

“Een werkdag kan inderdaad soms een verrassende wending nemen”, knikt Nicole. “Je weet zelden wat de dag zal inhouden en soms moeten we een stevige dosis flexibiliteit en creativiteit aan de dag leggen."
 

Collegiale sfeer

“Waarom ik hou van mijn job? Ik vind het belangrijk om een job te hebben met een maatschappelijke rol," zegt Nicole. “Het is zo dankbaar om direct ten dienste te staan van de inwoners en het nut van je werk te zien. De sfeer en de werkomgeving hier binnen het gemeentebestuur is bovendien aangenaam en de collega’s zijn heel tof."

“Ik ben zelf een sociaal beestje” lacht Anja. “Dus dat sociale aspect aan mijn job spreekt me heel erg aan. En de sfeer tussen de collega’s is hier inderdaad super. Enkele jaren geleden is het OCMW fysiek ingekanteld bij de gemeente, we hebben dus veel meer contact met alle collega’s van het gemeentebestuur. Dat maakt het werken heel erg aangenaam," besluit ze.