Gemeente Steenokkerzeel

Assistentiewoning (serviceflats)

Een assistentiewoning is een aangepaste woning voor ouderen waar de bewoners beschermd en zelfstandig wonen. De woning is aangepast aan ouderen om zorgeloos en in alle comfort lang en zelfstandig te leven.

Momenteel telt ons aanbod 17 assistentiewoningen (vroegere serviceflats). De woningen zijn verdeeld over 2 verdiepingen.

Een assistentiewoning is een flat in een groep van assistentiewoningen. Je huurt er een individuele flat en woont er zelfstandig. Een assistentiewoning heeft minstens een leefruimte, keuken, slaapkamer, toilet en badkamer. De woning is aangepast en veilig: er zijn nauwelijks trappen, er is een oproepsysteem om hulp in te roepen,…

Je kan (tegen betaling) ook gebruik maken van thuisdiensten via het OCMW of een andere externe thuisdienst.

Voor wie

Voor alleenstaanden of samenwonenden.

Voorwaarden

Je moet minstens 60 jaar oud zijn. Indien je samenwonend bent, moet ook je partner die leeftijd bereikt hebben.

Je moet op het ogenblik van de aanvraag 5 jaar aaneensluitend ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van Steenokkerzeel.

Je bent ooit 10 jaar ingeschreven geweest in het bevolkingsregister van de gemeente.

Eén van je descendenten is op het ogenblik van de aanvraag 10 jaar aaneensluitend ingeschreven in het bevolkingsregister van de gemeente.

Procedure

De beslissing tot toewijzing van een flat gebeurt door de raad voor Maatschappelijk Welzijn op basis van een voorafgaand financieel, sociaal, administratief en medisch dossier dat uitgevoerd wordt door de maatschappelijk werkster.

De maatschappelijk werkster/woonassistent komt bij jou thuis om het dossier op te stellen.

Kostprijs

De dagprijs is vastgesteld op € 17,03 per dag. Daarbovenop komt nog € 15 per maand voor de crisis- en overbruggingszorg.

De vaste kosten zoals water, gas , elektriciteit en telefonie zijn niet inbegrepen in de dagprijs.