📈 Opvallend meer meldingen
Via de app ObsIdentify, een burgerwetenschapsinitiatief van onder andere Natuurpunt, werden tussen januari en april al 7.873 Aziatische hoornaars gespot. Dat zijn er opvallend meer dan dezelfde periode vorig jaar, toen de teller bleef steken op 4.490. De zachte winter is daar een belangrijke oorzaak van. "De hoornaars zijn niet alleen vroeger wakker, ze zijn ook sterker dan normaal," zegt Dominique Soete van meldpunt Vespa-Watch. "Sommige koninginnen wegen tot 0,6 gram, terwijl dat normaal ongeveer 0,5 gram is. Een sterkere koningin heeft meer kans om succesvol een nest te bouwen."
!! Waarom moeten we waakzaam zijn?
De Aziatische hoornaar is zeer schadelijk voor bijenkasten en wilde insecten. Een enkel nest verorbert jaarlijks zon 12 kilogram insecten — dat zijn ongeveer 100.000 dieren. Bovendien heeft deze exoot hier nauwelijks natuurlijke vijanden. Enkel de wespendief kan er soms eentje verschalken.
💡 Wat gebeurt er nu?
- Lente: Eén koningin bouwt een embryonest, ter grootte van een pingpongballetje, op een beschutte plek (bv. onder een afdak).
- Vanaf juni: De eerste werksters verschijnen en het nest groeit uit tot een kleine voetbal.
🔍 Wat kan jij doen?
Heb je een (klein) nest gespot? In deze vroege fase kan je het vaak nog veilig zelf verwijderen – bij voorkeur overdag, wanneer de koningin op zoek is naar voedsel. Let wel: vanaf het moment dat er werksters verschijnen, schakel je best de brandweer (Verdi - e-Loket) of een professionele verdelger in. Zo kan het nest veilig én efficiënt verwijderd worden.
📱 Meld verdachte nesten of waarnemingen via de gratis app ObsIdentify of waarnemingen.be en help mee om de verspreiding van deze invasieve soort tegen te gaan.