Sinds 1 oktober 2023 is de gemeente bezig met een grootschalig belevingsonderzoek voor 9-14-jarige inwoners van Steenokkerzeel. Wil je meer weten over wat dit inhoudt, dan ben je hier aan't juiste adres! Het belevingsonderzoek loopt nog tot de zomer van 2024.
Euuuuuhm... belevings-wat?!
Jep, een hele mond vol, dat belevingsonderzoek. Concreet gezien brengt het belevingsonderzoek in kaart wat de 9-14-jarigen van hun gemeente vinden. Dat doen we als gemeente samen met onze externe partner, Bataljong. Zij hebben al heel wat ervaring met het afnemen van belevingsonderzoeken in verschillende steden en gemeenten.
Wist je dat een belevingsonderzoek één van de eerste stappen is naar een officieel label als 'Kindvriendelijke Gemeente'?!
Wat is het doel?
Het doel van een belevingsonderzoek is meer te weten komen over hoe onze jongere inwoners, tussen 9 en 14 jaar, de gemeente beleven. We komen op die manier te weten wat ze goed vinden en wat er beter kan. Met alle info die we uit dit onderzoek halen, gaan we aan de slag. We gebruiken dit om beleidsdoelstellingen te vormen, te ondersteunen en/of te bevestigen. Op die manier kunnen we de noden van kinderen en jongeren meenemen en samen bouwen aan een goed gefundeerd kindvriendelijk beleid. Luisteren is voor ons dus de boodschap!
Aan het woord is Martijn, medewerker van Bataljong:
"Een interessant voorbeeld vond ik een gemeente die heel veel inzette op het verlagen van de snelheid van autos op de veldwegen om deze veiliger te maken, speciaal voor de jongeren. Bleek dat jongeren vooral die wegen niet namen omdat hier geen verlichting stond. Zij vonden de drukke steenwegen (hoewel het wegdek er daar veel minder goed bijlag) veel veiliger omdat deze beter verlicht waren. Het belevingsonderzoek bracht dat aan het licht."
Hoe verloopt het belevingsonderzoek in Steenokkerzeel?
Het belevingsonderzoek zal in drie fasen verlopen:
FASE 1: oktober 2023 - informatie verzamelen
Informatie verzamelen doen we door de Jeugdmonitor te gebruiken, een vragenlijsttool van de Vlaamse overheid. De 9-12 jarigen vullen hem in op school, de 12-14 jarigen die al in het middelbaar zitten krijgen een persoonlijk postkaartje toegestuurd en kunnen zo aan een belevingsonderzoekwedstrijd deelnemen.
- AFGEROND -
FASE 2: voorjaar 2024 - belangrijke thema's selecteren
In de tweede fase spitten we de informatie uit die we uit fase 1 gehaald hebben. We gaan dieper in op zaken die vaak lijken terug te komen en we identificeren de thema's waar kinderen en jongeren in onze gemeente wakker van liggen. Hierover gaan we met hen in gesprek.
- LOPEND -
FASE 3: juni 2024 - beleidsaanbevelingen
In juli 2024 ronden we het belevingsonderzoek af. We eindigen dan met beleidsaanbevelingen die rechtstreeks vanuit de kinderen en jongeren uit onze gemeente komen.