Gemeente Steenokkerzeel

Buurt Informatie Netwerk (BIN Bos)

BIN Bos is het Buurt Informatie Netwerk dat in Steenokkerzeel (Vlaams-Brabant) de wijken Groenveld, Veerlebos, Zonnebos en Duistbos overkoepelt. Vanaf 1 januari 2016 zijn zij officieel actief als BIN in de politiezone KASTZE.

Wat is een BIN?

Een buurtinformatienetwerk (BIN) is een samenwerkingsverband tussen burgers en de lokale politie binnen een bepaalde buurt. De drie pijlers van het netwerk zijn de burgers, de coördinatoren en de lokale politie.

Hoe werkt een BIN?

Er zijn vijf eenvoudige stappen om onze buurt veiliger te maken, en het aantal inbraken fors te beperken. Alles begint met een gezonde dosis waakzaamheid en in samenwerking met onze lokale politiezone KASTZE.

Vijf eenvoudige stappen:

 • Stap 1: Melden
  Merk je een iets verdacht of een ongewone situatie in je buurt? Bel dan 101.
  bvb. rondslenterende persoon die de huizen observeert, een langzaam rondrijdende bestelwagen, ...
  Meld wat je ziet: wie, wat, waar en wanneer

 • Stap 2: De politie gaat na wat er aan de hand is
  Beoordelen ze deze melding als dringend, dan versturen ze een SMS aan alle leden van het BIN.

 • Stap 3: Preventieve handelingen
  Van de BIN-leden wordt dan verwacht dat ze -zo mogelijk- preventieve handelingen uitvoeren (bv. lichten aansteken), terwijl de lokale politie actie onderneemt.

 • Stap 4: Blijf alert en geef eventuele aanvullende informatie
  Heb jij aanvullende informatie op de SMS, verwittig dan ook op jouw beurt de 101 en deel die aanvullende informatie. Die wordt doorgegeven aan de lokale politie; er volgt niet steeds opnieuw een SMS.

 • Stap 5: Feedback (optioneel)
  Is de melding niet dringend, dan stuurt de politie sowieso geen SMS, maar krijgen de BIN-leden later eventueel feedback via e-mail over de melding.