Gemeente Steenokkerzeel

Cyberpreventie: doe de Cybercheck!

‘Oei, ik moet verzendkosten betalen, maar had ik wel iets besteld eigenlijk?’

‘Seg, die link die je mij stuurde, ze vroegen daar mijn bankgegevens?’

‘Onze dochter is haar gsm verloren en ze vraagt nu om geld te storten via WhatsApp met een onbekend nummer…’

Tegenwoordig hoor je het meer en meer: dorpsgenoten, collega’s, buren, vrienden, familie … die slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Ze hebben op een link geklikt, kregen een telefoontje van iemand die zich voordeed als een bankmedewerker, ontvingen een raar berichtje … Cybercriminelen bedenken de gekste dingen om je bankgegevens of persoonlijke bestanden te bemachtigen. Met het project CyberCheck werken we aan de preventie van cybercriminaliteit. Vraag jij ook een CyberCheck aan?


Waarom een project rond cyberveiligheid?

Bij cybercriminaliteit is het belangrijk om in te zetten op preventie, namelijk voorkomen dat je slachtoffer wordt. Daarom wil de gemeente zich inzetten om haar inwoners te informeren over deze criminaliteitsvorm, zodat ze zich beter kunnen beschermen. Om dit doel te bereiken, neemt de gemeente deel aan een pilootproject in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant en de lokale politiezone KASTZE. Het project heet CyberCheck.

Hoe werkt het?

Tijdens het project CyberCheck komen cyberpreventieadviseurs, die opgeleide vrijwilligers zijn, bij jou of jouw vereniging op jouw vraag langs om algemeen advies te geven over bescherming tegen cybercriminaliteit.

Iedere meerderjarige inwoner, die graag meer wil weten over cybercriminaliteit, kan een CyberCheck aanvragen. De gemeente biedt het cyberpreventieadvies gratis aan aan haar inwoners! Je hoeft dus niets te betalen.

Wat is cyberpreventieadvies?

Het doel van cyberpreventieadvies is advies verlenen over cybercriminaliteit. Dit houdt in dat de cyberpreventieadviseur jou zal informeren en sensibiliseren. Dit gebeurt onder meer aan de hand van het geven van tips. Zo zal je tips krijgen om bijvoorbeeld na te kijken of een mail echt of vals is. De cyberpreventieadviseur kan je ook doorverwijzen naar een betrouwbare en gespecialiseerde organisatie voor meer specifieke of technische vragen, zoals bijvoorbeeld Safeonweb.

De cyberpreventieadviseurs zijn inwoners van deze gemeente die mee willen werken aan de sensibilisering over cybercriminaliteit. Bovendien hebben zij allemaal een opleiding gevolgd, zodat ze alle nodige kennis hebben om jou correct te informeren.

Er zijn twee vormen van CyberCheck mogelijk:

  • Persoonlijk advies: de cyberpreventieadviseur komt thuis langs. Zo moet je niet verplaatsen! Opgelet: het gaat hier om persoonlijk advies, waardoor enkel de gezinsleden kunnen aansluiten bij dit advies.
  • Advies voor een groep: je kan als vereniging of groep ook een cyberpreventieadviseur uitnodigen om te komen spreken op een ledenvergadering of als een ledenactiviteit.

 

Wat is het cyberpreventieadvies niet?

Het cyberpreventieadvies beperkt zich dus enkel tot het informeren en adviseren om jou op die manier te behoeden voor cybercriminaliteit. De cyberpreventieadviseur zal dus niets op jouw computer installeren of nakijken. Verwacht dus niet dat de adviseur een antivirusprogramma installeert of updatet of dat hij of zij bekijkt hoe goed jouw computer al beveiligd is. Daarnaast zal hij of zij jouw computerproblemen niet oplossen. Heb je computerproblemen? Dan moet je iemand anders contacteren die jouw problemen kan oplossen.

Hoe vraag je een CyberCheck aan?

Wil je graag dat een vrijwillige cyberpreventieadviseur bij jou thuis langskomt? Vraag dan je CyberCheck aan via onderstaand formulier. Dan kan je dit via dit online formulier aanvragen.

Aanvraag CyberCheck

Lukt het jou niet om dit digitaal aan te vragen? Dan kan je ook een afspraak maken door te bellen naar 0473 73 18 65.

Wil je als vereniging een cyberpreventieadviseur uitnodigen voor een infoavond voor jouw leden? Ook dit kan! Neem hiervoor contact op met de interlokale preventiecoördinator via preventie@steenokkerzeel.be  


Dit project loopt in samenwerking met de gemeente Zemst, de gemeente Kampenhout, politiezone KASTZE en de Provincie Vlaams-Brabant.