Gemeente Steenokkerzeel

Duurzame dinsdag: hoe bespaar je op mobiliteit?

Brandstofprijzen bereikten de vorige maanden recordhoogtes. Geconfronteerd met deze stijgende prijzen, hebben velen onder ons al hun mobiliteitsgedrag gewijzigd. En hoe kun je nog meer op de weg besparen? Bekijk onze tips om erachter te komen.
 • Dé meest evident tip is natuurlijk: neem voor korte afstanden vaker de fiets in plaats van de auto. Het opwarmen van de motor kost veel brandstof, dus een korte rit kost je gemiddeld meer. Meer fietsen is bovendien niet enkel goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu én voor de lijn!


 • Heb jij een nieuwe ebike? Weet dat de batterij van een e-bike na de aankoop van de fiets minimum vijf ladingen en ontladingen nodig heeft om van zijn volledige capaciteit te kunnen genieten. Zo maak je optimaal gebruik van je fiets.

 • Bewaar de accu van je elektrische fiets in een koele omgeving, zoals de garage. Als de batterij altijd in een warme ruimte wordt achtergelaten, dan zal de levensduur van de accu afnemen en zal het herladen minder vlot verlopen.


 • De batterij van je elektrische wagen gaat vanzelfsprekend heel wat langer mee als je de verwarming of airco niet op volle toeren laat draaien. Als het niet echt nodig is om bij te warmen of extra te koelen, dan is het aan te raden om dit niet te doen.

 • Rijd heel constant
  Rijd jij vaak hard, rem je veel en druk je dat gaspedaal vervolgens weer flink in? Hoe meer je gast en remt, hoe meer brandstof je verbruikt. Ga van gassen en remmen over op een constante snelheid. Tussen de 60 en 80 kilometer per uur, op een constante snelheid en in de hoogste versnelling rijd je het meest zuinig. Dus doe rustig aan en vertrek op tijd.


 • Schakel op tijd
  Rijd je vaak met een hoog toerental omdat je laat schakelt, dan verbruik je meer brandstof dan nodig. Hoe hoger de toeren – tot op zekere hoogte – hoe hoger het verbruik. Dat betekent niet dat je met te lage toeren moet rijden. Je rijdt het meest zuinig bij toerentallen tussen de 2.000 en 2.500 (benzine) en tussen de 1.500 en 2.000 (diesel).


 • Verwijder onnodig gewicht
  Extra’s op en in de auto, zoals bijvoorbeeld een dakkoffer of spullen in je kofferbak, zorgen voor extra gewicht. Dat extra gewicht zorgt voor een hogere weerstand en daarmee stijgt het brandstofverbruik. Gebruik je die extra bagage niet? Haal die dan uit of van de auto af. Ook de inhoud van je tank heeft impact. Hoe voller, hoe zwaarder de auto en hoe hoger het verbruik. Rijd deze daarom bijna leeg voordat je hem weer vult. Zo rijd je meer kilometers op die laatste beetjes.

 • Let op je bandenspanning
  De juiste bandenspanning is van groot belang. Je rijdt veiliger, de banden gaan langer mee én je verbruikt minder brandstof. Je hebt namelijk een kortere remweg en de auto heeft meer grip. De bandenspanning neemt na het oppompen weer langzaam af. Controleer daarom zo rond de twee maanden of je bandenspanning nog goed is.


 • Houd ramen dicht en airco uit
  Airconditioning kan voor zo’n 30% meer brandstofverbruik zorgen. Ramen openen levert weerstand op. Hierdoor kan het brandstofverbruik tot 20% stijgen. Wel hangt het ook van je snelheid af welke verkoelingsoptie zuiniger is. Ramen open is tot snelheden van 80 kilometer per uur zuiniger dan verkoelen met de airco. Ga je sneller dan dat, dan is de airco zuiniger. Hoeft die airco niet per se aan en dat raam niet echt open? Het voordeligst is het natuurlijk om ramen dicht en airco uit te houden.


 • Kies je tankstation verstandig
  Bij het ene tankstation en op de ene locatie betaal je veel meer dan bij een andere. Vergelijken is dus de boodschap! Vermijd om te tanken langs de snelweg, daar betaal je de hoofdprijs.

 • Tot slot: de verkeersregels volgen bespaart je sowieso heel wat geld. Enerzijds natuurlijk omdat de boetes zich niet zullen opstapelen in je brievenbus ;-). Anderzijds omdat je snelheid een rol speelt in je brandstofverbruik. Als je 120 km/u rijdt in plaats van 130, dan bespaar je tot 14%. Als je ervoor kiest om een snelheid van 115 km/u aan te houden, dan kan je nog 7% besparen.
Gepubliceerd op ma 16 jan 2023