Gemeente Steenokkerzeel

Educatie en opvang

Kan mijn kind nog naar school/de crèche gaan? 
Alle lessen op scholen worden vanaf maandag 16 maart 2020 opgeschort en dat blijft zo tot het begin van de paasvakantie op 3 april 2020. De crèches blijven open. Baby's en peuters die ziek of sterk verkouden zijn (met hoesten en/of 38 graden koorts) kunnen niet worden opgevangen.
Universiteiten en hogescholen geven vanaf heden afstandsonderwijs.

Ik kan mijn kind niet zelf opvangen. Waar kan ik terecht?
Er zal in de scholen kinderopvang voorzien worden, zeker voor de kinderen van medisch en gezondheidspersoneel en gezagsafdelingen (openbare veiligheid). Kinderen voor wie er geen andere opvangoplossing is dan het inschakelen van ouderen, zullen ook terecht kunnen in de scholen. 

Hoe moeten onthaalmoeders aan social distancing doen?
De nodige hygiënische maatregelen moeten gevolgd worden maar social distancing is hierbij moeilijk ten aanzien van de kinderen. Social distancing moet wel strikt gevolgd worden door de ouders.

Mogen we zelf nieuwe opvangmogelijkheden creëren?
Neen, enkel bestaande opvangmogelijkheden zijn toegelaten. Nieuwe initiatieven die reeds bestaande contacten overschrijden niet. Kampen worden ook niet toegelaten.

Wat met kinderen van (vermoedelijk) besmette ouders?
Indien de ouder vermoedelijk besmet is, dan dienen de kinderen thuis te blijven. Kleine kinderen vertonen nauwelijks symptomen bij besmetting en worden zeer uitzonderlijk ziek, weliswaar geven ze de ziekte door waardoor gevraagd wordt ze thuis te houden.