Gemeente Steenokkerzeel

Energiecoöperatie Noordlicht

De klimaatverandering leidt tot grote uitdagingen. Een belangrijke stap naar een klimaatneutrale samenleving is onlosmakelijk verbonden met ons energieverbruik. Om de impact hiervan te verminderen dienen we voornamelijk in te zetten op:
1) Het verminderen van ons energieverbruik
2) De resterende energievraag hernieuwbaar opwekken
 
Noordlicht is een energiecoöperatie, opgericht op 11 december 2019, binnen de Vlaamse Rand met als fundamentele waarden: zelfredzaamheid, transparantie en democratie.
Samen met de gemeenten Affligem, Asse, Grimbergen, Kampenhout, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel en Zaventem zijn zij gretig bezig met het realiseren van de eerste projecten. In hun werking worden ze ondersteund door andere energiecoöperatie PajoPower en Ecopower alsook door de provincie Vlaams-Brabant, EcoLife en 3WPlus.
 

Hoe ziet een project van Noordlicht eruit?

Noordlicht investeert in zonnepanelen op gebouwen met een openbaar karakter: zorginstellingen, sporthallen, scholen, kinderkribbes, bedrijfsgebouwen, ...

Daarbij stelt de gebouweigenaar het dak ter beschikking voor 20 jaar en koopt hij elektriciteit goedkoper aan.  Na 20 jaar krijgt hij de installatie en geniet hij nog verder van gratis elektriciteit.

Daarnaast onderzoekt Noordlicht andere manieren om de omgevingsenergie te oogsten: windturbines, kleine waterkracht.

Voor wie

We hoeven niet te wachten tot onze centrale energievoorziening hernieuwbaar gemaakt is. We kunnen als burgers ook zelf het heft in handen nemen en onze eigen hernieuwbare energie produceren via burgerparticipatie. Burgers die zelf investeren in lokale installaties van energiebesparing of opwekking kunnen ook rechtstreeks hiervan de vruchten plukken.

Voor elk project nodigt Noordlicht de lokale gemeenschap uit om mee te investeren.

Procedure

Aandeelhouder worden van Noordlicht kan via het inschrijvingsformulier.
  • Een aandeel kost €250 en je mag er nu maximaal 4 kopen.
  • Grote of kleine aandeelhouder: iedereen is welkom!
    Onafhankelijk van het aantal aandelen heeft elke aandeelhouder 1 stem in de Algemene Vergadering. 
  • Noordlicht gaat heel zorgvuldig tewerk bij het kiezen van de projecten, maar besef toch dat het hier gaat om risicokapitaal.
  • De eerste 1000 aandelen kunnen genieten van de tax-shelter.  Hierdoor geniet je een belastingsvoordeel van 45% op de inleg.
  • De eerste 5 jaar kan je je aandelen niet terug verkopen.