Gemeente Steenokkerzeel

'Met de deur in huis' op Erfgoeddag: 21 april 2024

Val op Erfgoeddag 'Met de deur in huis'. Dit is een tentoonstelling van Heemkring Ter Ham in samenwerking met de gemeente Steenokkerzeel. Je reist terug in de tijd en komt thuis in een uit witte steen opgetrokken huis, zoals er hier in de omgeving veel te zien waren.

Reeds vanaf de 15de eeuw werden kerken, raadshuizen, stadspaleizen en gildenhuizen opgetrokken in de kalkzandsteensteen die gewonnen werd in onze gemeente. De zachtere witte steen werd gebruikt voor gevelbekleding, kaden en dijken en fijn versierde bouwdelen.

Beroemde bouwmeesters zoals o.a. Keldermans en Godevaert de Bosschere hadden banden met steenhouwers uit Steenokkerzeel, Humelgem, Perk, Melsbroek, Diegem en Grimbergen.

Kortom, door de expansie van onze steden en de internationale handel ontstond er een ongekende welvaart, waar ook de kalkzandsteenwinning in onze gemeente zijn aandeel in had.

Echt thuiskomen kan natuurlijk alleen met een lekker drankje en een gezellige babbel, en ook daarvoor zit je in bij de Heemkring op het juiste adres. Ontdek het allemaal op Erfgoeddag in GC De Camme.

Tentoonstelling 'Met de deur in huis'
GC De Camme, Tervuursesteenweg 73, 1820 Perk
21 april 2024, van 13u00 tot 17u00.

Een tentoonstelling van Heemkring Ter Ham en Digivrienden, in samenwerking met gemeente Steenokkerzeel

Gepubliceerd op do 18 apr 2024