Gemeente Steenokkerzeel

le Pavillon de Musique - Bach's Vrienden

Johann Sebastian Bach is vandaag één van de meest gespeelde componisten. Tijdens zijn leven was dat echter helemaal anders. Hij koos voor een carrière waarbij hij eerder afgesloten bleef van de bruisende Europese hoven zoals Dresden, Londen en Parijs. Zelfs het opbouwen van vriendschappen met zijn toen befaamde collega's was moeilijk, om niet te zeggen vaak onmogelijk.

Georg Friedrich Haendel werd net als Bach in 1685 geboren, op slechts 125 km van elkaar verwijderd. Beide heren hebben elkaar echter nooit ontmoet. Bijna wel, in 1719. Mocht Haendel zijn vertrek uit het Duitse Halle een dag uitgesteld hebben…
Georg Philipp Telemann werd peter van Bach's tweede zoon, Carl Philipp Emanuel. Over een hechte vriendschap tussen beiden kan echter niet gesproken worden. Er is bitterweinig concreet bewijs van hun eventuele ontmoetingen. Telemann werd in zijn tijd wel als de meest succesvolle Duitse componist bestempeld. Misschien was het peterschap een carrièrezet?
Johann Georg Pisendel was een beroemd vioolvirtuoos en componist. Hij ontmoette Bach in Weimar. Verschillende bronnen beweren dat Bach zijn vioolsonates voor Pisendel geschreven zou hebben, maar concreet bewijs is nooit gevonden.
Pisendel was ook een gedreven leraar. Johann Gottlieb Graun was zijn meest succesvolle leerling. Graun maakte furore als violist aan het hof van Frederik de Grote en werd later concertmeester van de Opera van Berlijn.

Le Pavillon doet, door zijn vioolsonates te brengen, eer aan hun missie: het terug op de kaart zetten van onterecht vergeten barokke werken. Zij brengen hier één van Graun's onuitgegeven vioolsonates in wereldpremière.

Wanneer

Prijs

€ 10,00

Waar

    GC De Corren
    Van Frachenlaan 24A, 1820 Steenokkerzeel

Tickets

Tickets

Organisatie

gemeente Steenokkerzeel