Gemeente Steenokkerzeel

Beiaardbespeling van uit de kerktoren in Steenokkerzeel

De beiaard van de Sint-Rumolduskerk wordt bespeeld door een beiaardier op elke 1e zondag van de maand tussen 10u en 11u en op elke 3e zaterdag van de maand tussen 16u30 en 17u30. Wil je graag eens mee in de toren met de beiaardier? Het is gratis maar het aantal plaatsen per bespeling is beperkt. Meld je daarom aan via mail : beiaard.steenokkerzeel@gmail.com.Op de 1e zondag van de maand is er een marktbespeling door een leerling van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen. Op de 3e zaterdag van de maand tussen 16u30 en 17u30 bespeelt onze vaste beiaardier Arend van der Toorn de beiaard.


Onze beiaardautomaat volgt de actualiteit:
Onze beiaard zend dagelijks een BOODSCHAP VAN VREDE uit VOOR OEKRAINE: volgende liederen van Oekraïne kan je nog steeds horen:
• Kryzhanivsky,The Mighty DnieperToars and Bellows: 10u15
• Lysenko, What a Moonlit Night: 14u15
• Virmenyich, Marigolds : 18u15Onze beiaard heeft 49 klokken waaronder 28 historische klokken van de jaren 1626 en 1733. De meeste historische klokken zijn van de hand van Peter Van den Gheyn van Leuven. Onze beiaard is de 8e oudste van Vlaanderen op gebied van de klokken. Maar de beiaard is ook één van de modernste door de computer automaat, die werd geïnstalleerd in november 2016 ter vervanging van de oude beiaardtrommel. De automaat kan op afstand geprogrammeerd en bediend worden. Elk half uur tussen 8u en 20u klinkt er een melodietje voor de uur en halfuurslag. In elke periode van het jaar klinken er aangepaste melodietjes. Rond 6 december kan u Sinterklaasliedjes horen. In de kerstperiode worden er kerstliedjes gespeeld. In de maand mei is het "Mariamaand" en kan u Maria liederen horen.

De restauratie van de beiaardautomaat is gebeurd in samenwerking met de gemeente Steenokkerzeel.Regelmatig worden er verbeteringen aangebracht aan de beiaard: in januari 2024 werd de mechanische bevestiging van de toetsen van het klavier verbeterd zodat deze niet meer haperen. De draad regelaars tussen toetsen en klokken werden in 2023 allemaal vernieuwd. Hierdoor is de druk op de toetsen lager en gaat het bespelen vlotter.

De tijdstippen van het evenement op deze website geven enkel de bespelingen met een beiaardier aan (en niet de bespelingen door de automaat)

De "beiaardcultuur" in België werd op 25 november 2014 erkend als Unesco werelderfgoed. De beheerders en beiaardiers hebben op 22 april 2016 in het Federaal Parlement een oorkonde ontvangen van de heer Marc Vervenne, ererector van de KU Leuven en voorzitter van de Vlaamse Unesco Commissie.

Meer info over de beiaardbespelingen kan u bekomen via mail op beiaard.steenokkerzeel@gmail.com of in de valven aan de kerk of op de website van "UIT IN Vlaanderen": https://www.uitinvlaanderen.be

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

    Sint-Rumolduskerk Steenokkerzeel
    Fuérisonplaats 1, 1820 Steenokkerzeel