Gemeente Steenokkerzeel

Beiaardbespeling van uit de kerktoren in Steenokkerzeel

De beiaard van de Sint-Rumolduskerk wordt bespeeld door een beiaardier op elke 1e zondag van de maand tussen 10u en 11u (marktbespeling door leerling van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen). Op de 3e zaterdag van de maand tussen 16u30 en 17u30 bespeelt onze vaste beiaardier Arend van der Toorn de beiaard.

Onze beiaardautomaat volgt de actualiteit:
BOODSCHAP VAN VREDE VOOR OEKRAINE, VANUIT TORENS UIT DE HELE WERELD
Vanaf 5 maart 2022 speelt de beiaard volgende liederen uit Oekraïne:
• Konysky en Lysenko, Prayer for Ukraine : elk half uur als voorslag
• Kryzhanivsky,The Mighty DnieperToars and Bellows: 10u15
• Lysenko, What a Moonlit Night: 14u15
• Virmenyich, Marigolds : 18u15

Onze beiaard heeft 49 klokken waaronder 28 historische klokken van de jaren 1626 en 1733. De meeste historische klokken zijn van de hand van Peter Van den Gheyn van Leuven. Onze beiaard is de 8e oudste van Vlaanderen op gebied van de klokken. Maar de beiaard is ook één van de modernste door de computer automaat, die werd geïnstalleerd in november 2016 ter vervanging van de oude beiaardtrommel. De automaat kan op afstand geprogrammeerd en bediend worden. Elk half uur tussen 8u en 20u klinkt er een melodietje voor de uur en halfuurslag. In elke periode van het jaar klinken er aangepaste melodietjes. Rond 6 december kan u Sinterklaasliedjes horen. In de kerstperiode worden er kerstliedjes gespeeld. In de maand mei is het "Mariamaand" en kan u Maria liederen horen.

De restauratie van de beiaardautomaat is gebeurd in samenwerking met de gemeente Steenokkerzeel.

De tijdstippen van het evenement op deze website geven enkel de bespelingen met een beiaardier aan (en niet de bespelingen door de automaat)

De "beiaardcultuur" in België werd op 25 november 2014 erkend als Unesco werelderfgoed. De beheerders en beiaardiers hebben op 22 april 2016 in het Federaal Parlement een oorkonde ontvangen van de heer Marc Vervenne, ererector van de KU Leuven en voorzitter van de Vlaamse Unesco Commissie.

Meer info over de beiaardbespelingen kan u bekomen via mail op beiaard.steenokkerzeel@gmail.com of in de valven aan de kerk of op de website van "UIT IN Vlaanderen": https://www.uitinvlaanderen.be

N.a.v de coronacrisis in 2020 heeft onze beiaardier Arend gezorgd voor een mooie melodie die we nog steeds rond 20u laten spelen op de automaat : You'll never walk alone. Dit als steun en dank voor alle zorgverleners die zich ingezet hebben tijdens de coronacrisis. Daarna heeft hij ook het lied "Ik hou van U" van Noordkaap ingespeeld, ook uit steun en dank voor de zorgverleners. U kan dit lied horen enkele minuten vóór 12u en enkele minuten vóór 18u.

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

    Sint-Rumolduskerk Steenokkerzeel
    Fuérisonplaats 1, 1820 Steenokkerzeel