Gemeente Steenokkerzeel

Repair Café Steenokkerzeel

Wat is een Repair Café? Een plaats waar we "samen" defecte spullen zo goed als "gratis" herstellen, een klein maar concreet initiatief om te werken aan een duurzame leefomgeving.
(update onderstaande info op 5-1-2024)
In Steenokkerzeel komen we samen op elke laatste donderdag van de maand in de Keizerinlaan 1, van 19u tot 21u30, behalve in juli (vakantie) en op feestdagen.
We werken samen met 2 andere Repair Cafés: namelijk Kortenberg Kapellestraat 74: 1e zondag van de maand van 14u - 16u30. Kampenhout: Dorpstraat 8: laatste dinsdag van de maand van 19u tot 21u30.
We organiseren ook 1 videobijeenkomst per maand. Op vraag kunnen we ook ter plaatse komen of aansluiten bij andere duurzame initiatieven. Voor alle vragen kan je terecht via mail op repaircafe.steenokkerzeel@gmail.com.

Nu meer detail over het doel van het Repair Café.
Een Repair Café is een gratis bijeenkomst waar buurtbewoners elkaar vrijwillig helpen bij het herstellen van allerhande voorwerpen. Alle spullen waar iets aan hapert zijn welkom: klein elektro, kleding, fietsen, computers, ... Gereedschap en herstelmateriaal staan ter beschikking. Een Repair Café is goed voor het milieu, je portemonnee en je ontmoet er mensen uit je buurt.
We werken steeds met een 15 tal herstellers/vrijwilligers. Ook mensen die graag leren hoe ze iets kunnen herstellen zijn welkom. Je mag ook een voorwerp meebrengen en het zelf herstellen. Je kan dan advies vragen aan één van onze experten.
Repair Café werkt enkel met vrijwilligers. Repair Café is echter geen leverancier en er zijn geen klanten. Het is een vereniging van buurtbewoners die samen werken voor een duurzame samenleving. Wij werken daar op heel concrete wijze aan, dicht bij de mensen. Alles is gratis behalve de wisselstukken, maar meestal zijn die goedkoop.

FAQ:
Volgende vragen worden regelmatig gesteld:

1) Kan ik naar het Repair Café Steenokkerzeel komen als ik in een andere gemeente woon?
Antwoord: jazeker, iedereen is welkom op ons Repair Café

2) Moet ik reserveren?
Antwoord : neen reserveren is niet nodig behalve voor het slijpen van messen en laswerk want we hebben niet altijd de nodige apparatuur en mensen die dit kunnen uitvoeren. Ook voor kleding hebben we graag dat je je aanmeldt met vermelding van het aantal kledingstukken en het soort werk.

3) Mag ik een voorwerp afgeven en het terug komen afhalen nadat het hersteld is?
Antwoord: neen helaas niet want we hebben de eigenaar van het voorwerp nodig om antwoorden te geven op onze vragen. In uitzonderlijke gevallen doen we het wel maar we geven voorrang aan de mensen die aanwezig zijn. Eigenlijk is het de bedoeling dat we samen herstellen. We zijn geen leverancier en er zijn geen klanten. We herstellen alles samen.

4) Komen jullie ter plaatse bij ons thuis?
Antwoord: neen, dat kunnen we niet doen. We kunnen enkel voorwerpen herstellen die in ons Repair Café aangeboden worden. Maar we kunnen wel advies op afstand geven via de video conferenties , elke 2e donderdag van de maand. Zo hebben er al verschillende mensen zelf hun toestel kunnen herstellen.

5) Wat is het verschil met een Repair Shop of een kringwinkel?
Het zijn allemaal initiatieven die zinvol zijn voor een duurzame samenleving. In Repair Café herstellen we samen. In de Repair Shop (TV programma) brengen mensen een voorwerp voor herstelling en komen het later terug afhalen. In een kringwinkel brengen mensen voorwerpen (al dan niet defect) die ze niet meer nodig hebben.


6)Herstellen jullie ook computers en smartphones?
Ja wij hebben vrijwilligers/experten die dit kunnen herstellen, zowel de hardware als de software. Voor smartphones is dikwijls het glas gebroken. Het glas is vrij goedkoop maar we moeten het bestellen en de leveringstermijn is 2à3 weken. Dus je zal een 2e keer moeten langskomen.

Op vraag van de gemeente of verenigingen geven we ook ondersteuning. Op 21 september 2023 was er de jaarlijkse fietsherstellingsworkshop in de werkplaats van de gemeente in de Coenenstraat. Op 16 november 2023 herstelden we afgebroken sloten van kasten bij Fedasil in Steenokkerzeel.

Repair Café Steenokkerzeel is gestart in september 2016 en werkt samen met andere repair café's. Meerdere personen voeren herstellingen uit in verschillende Repair Cafés. We delen zo kennis en wisselstukken.

In meer dan 70% van de gevallen kan het voorwerp gratis hersteld worden. Als het niet kan hersteld worden door gebrek aan onderdelen dan spreken we af wie zal zorgen voor de (meestal goedkope) wisselstukken en dan kan u het voorwerp de volgende keer terug aanbieden. Mits een kleine kostprijs voor wisselstukken herstellen we in totaal 85% van de aangeboden voorwerpen. Gooi dus niet te snel iets weg !! U kan ook terecht op het Repair Café voor een gratis advies: bvb is het voorwerp nog wel herstelbaar? Waar vind ik wisselstukken , enz...

Meer info op de officiële website van de Repair Café stichting:
https://repaircafe.org (je kan daar in de rubriek "vind een Repair Café" Steenokkerzeel invullen.
of via Facebook:
https://www.facebook.com/groups/RepairCafeSteenokkerzeel/
(geen accent in "cafe" in webadres en facebookadres !)

U kan ons ook bereiken via mail of zelfs telefonisch. (liefst buiten de kantooruren want het is vrijwilligerswerk en daarom vind je ons telefoonnummer niet op alle publicaties)

Repair Café Steenokkerzeel is erkend door de Vlaamse overheid als vrijwilligersvereniging met erkenningnummer GVV5949232. De herstellers zijn verzekerd.

Wij danken de gemeente Steenokkerzeel voor de logistieke ondersteuning in het kader van het Klimaatactieplan, Interza voor de gratis elektro wisselstukken en de kerkraad Sint-Rumoldus voor het ter beschikking stellen van de lokalen.

Keizerinlaan 1 in Steenokkerzeel is een alleenstaande woning gelegen tegenover de vijver van het Kasteel Van Ham en achter de vrije school Ter Ham. De ingang ligt aan het Hinckaertplein, toegang via het aarden wegje tegenover de kasteelvijver. Het gebouw ligt 100 meter van Keizerinlaan 1A waar sommige routeplanners verkeerdelijk naar verwijzen. Je vindt op deze website ook een plannetje.

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

    Pastorie Sint-Rumoldus
    Keizerinlaan 1, 1820 Steenokkerzeel

Organisatie

Repair Café Steenokkerzeel