Gemeente Steenokkerzeel

Beiaardbespeling vanuit de kerktoren in Steenokkerzeel

De beiaard van de Sint-Rumolduskerk wordt bespeeld door een beiaardier op elke 1e zondag van de maand tussen 10u en 11u (marktbespeling) en elke 3e zaterdag van de maand tussen 16u30 en 17u30. In maart 2020 is er geen beiaardbespeling als gevolg van de coronamaatregelen.

Op zondag voormiddag wordt de beiaard bespeeld door een leerling beiaardier van de Koninklijke Beiaardschool 'Jef Denyn' te Mechelen.

Op de zaterdagen wordt de beiaardbespeling verzorgd door onze vaste beiaardier Arend van der Toorn.

Sinds november 2016 is er een nieuwe automaat die de beiaard en de klokken kan aansturen. Elk half uur tussen 8u en 20u klinkt er ook een melodietje voor de uur en halfuurslag. In elke periode van het jaar klinken er aangepaste melodietjes. Rond 6 december kan u Sinterklaasliedjes horen. In de kerstperiode worden er kerstliedjes gespeeld. In de maand mei is het "Mariamaand" en kan u Maria liederen horen.

De restauratie van de beiaardautomaat is gebeurd in samenwerking met de gemeente Steenokkerzeel.

De tijdstippen van het evenement op de website geven enkel de bespelingen met een beiaardier aan (en niet de bespelingen door de automaat)

De "beiaardcultuur" in Belgiƫ werd op 25 november 2014 erkend als Unesco werelderfgoed. De beheerders en beiaardiers hebben op 22 april 2016 in het Federaal Parlement een oorkonde ontvangen van de heer Marc Vervenne, ererector van de KU Leuven en voorzitter van de Vlaamse Unesco Commissie.

Meer info over de beiaardbespelingen kan u bekomen via mail op kerkraad.sr1820@gmail.com of in de valven aan de kerk of op de website van "UIT IN Vlaanderen": https://www.uitinvlaanderen.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

    Sint-Rumolduskerk Steenokkerzeel
    FuƩrisonplaats 1, 1820 Steenokkerzeel