Gemeente Steenokkerzeel

Beiaardbespeling van uit de kerktoren in Steenokkerzeel

De beiaard van de Sint-Rumolduskerk wordt bespeeld door een beiaardier op elke 1e zondag van de maand tussen 10u en 11u (marktbespeling door leerling van de Koninklijke Beiaardschool Mechelen) en elke 3e zaterdag van de maand tussen 16u30 en 17u30 (door onze vaste beiaardier Arend van der Toorn).

Sinds november 2016 is er een nieuwe automaat die de beiaard en de klokken kan aansturen. Elk half uur tussen 8u en 20u klinkt er ook een melodietje voor de uur en halfuurslag. In elke periode van het jaar klinken er aangepaste melodietjes. Rond 6 december kan u Sinterklaasliedjes horen. In de kerstperiode worden er kerstliedjes gespeeld. In de maand mei is het "Mariamaand" en kan u Maria liederen horen.

De restauratie van de beiaardautomaat is gebeurd in samenwerking met de gemeente Steenokkerzeel.

De tijdstippen van het evenement op de website geven enkel de bespelingen met een beiaardier aan (en niet de bespelingen door de automaat)

De "beiaardcultuur" in België werd op 25 november 2014 erkend als Unesco werelderfgoed. De beheerders en beiaardiers hebben op 22 april 2016 in het Federaal Parlement een oorkonde ontvangen van de heer Marc Vervenne, ererector van de KU Leuven en voorzitter van de Vlaamse Unesco Commissie.

Meer info over de beiaardbespelingen kan u bekomen via mail op kerkraad.sr1820@gmail.com of in de valven aan de kerk of op de website van "UIT IN Vlaanderen": https://www.uitinvlaanderen.be

Tijdens de coronacrisis maart-mei 2020 waren er geen beiaardbespelingen. Maar onze beiaardier Arend heeft gezorgd voor een mooie melodie die we nog steeds iets vóór 20u laten spelen op de automaat : You'll never walk alone. Dit als steun en dank voor alle zorgverleners die zich ingezet hebben en nog steeds inzetten tijdens deze coronacrisis.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

    Sint-Rumolduskerk Steenokkerzeel
    Fuérisonplaats 1, 1820 Steenokkerzeel