Gemeente Steenokkerzeel

Gemeentelijke diensten en infrastructuur

Waar kan ik terecht voor meer informatie?
Voor alle vragen over het coronavirus in de gemeente kan je ons contacteren via corona@steenokkerzeel.be. Tijdens de openingsuren kan je ook telefonisch contact opnemen via 02 254 19 00.

Burgers die vragen hebben over gezondheid en openbare orde, kunnen terecht op het telefoonnummer 0800 14 689.
Voor vragen over economie bel je naar 0800 120 33.

Wanneer is het gemeentehuis open?
Vanaf 4 mei 2020 is de exit strategie in werking getreden. Je kan vanaf maandag 2 juni weer voor alle zaken in het gemeentehuis terecht. Wel dien je hier nog steeds een afspraak voor te maken. Voor een afspraak te maken kan je ons contacteren, telefonisch op het nummer 02 254 19 00 of via info@steenokkerzeel.be. Onze diensten zijn van maandag tot en met donderdag bereikbaar tussen 9 uur en 16 uur, donderdag ook tussen 17u30 en 20 uur en op vrijdag tussen 9 uur en 12 uur. 

Onthaal
02 254 19 00
info@steenokkerzeel.be

Burgerzaken
02 254 19 80
burgerzaken@steenokkerzeel.be

Omgeving
02 254 19 60
ruimtelijkeordening@steenokkerzeel.be

Sociale Dienst
02 785 01 70
socialedienst@steenokkerzeel.be

Is het recyclagepark nog open?
Het recyclagepark mag vanaf 7 april de deuren weer openen. Net zoals bij de voedingswinkels zullen maar een aantal klanten tot het domein toegelaten worden. Ook hier moeten de social distancing maatregelen gerespecteerd worden. Al het afval kan binnengebracht worden op uitzondering van asbestcement. De mondmaskers voor de verwerking hiervan worden voor de medische sector voorbehouden. Meer info over de toegang tot het containerpark vind je hier.

Je kan online een GFT-sticker aankopen via volgende link.

Opgelet: vuilniszakken worden tijdens deze periode niet langer verkocht in het gemeentehuis. Deze kan je wel nog kopen in verschillende voedingswinkels in de gemeente. (Delhaize, Okay en Versmarkt).

Blijven gemeentelijke locaties zoals de bibliotheek, GC De Corren, De Camme, de sporthal en de turnzalen open?
Deze zalen sluiten al zeker de deuren t.e.m. 31 juli 2020 voor alle activiteiten. Heb jij een zaal gehuurd in GC De Corren of De Camme?
We gaan in eerste instantie op zoek naar een nieuwe datum in 2020 waarop je de zaal kan reserveren. Vinden we geen datum, dan heb je sowieso recht op een terugbetaling.
De sporthal wordt sowieso pas nadien gefactureerd, annulatie door het coronavirus (voorlopig t.e.m. 31 juli 2020) zullen niet aangerekend worden.
Enkel voor reguliere repetities en vergaderingen wordt er een uitzondering gemaakt.

De bibliotheek blijft gesloten. Je kan wel online een boek ontlenen en op afspraak komen halen. Kijk hier hoe je dat kan doen.

Blijven de speelterreinen open?
De speelterreinen en -toestellen zijn terug toegankelijk.

Blijven politie, brandweer en andere hulpverleningsdiensten actief? 
Ja, deze diensten zijn actief.

Gaan de gemeenteraad en andere raden nog door? 
De gemeenteraden gaan momenteel op afstand door. Alle leden van de gemeenteraad kunnen online volgen en stemmen. Het college van burgemeester en schepenen monitort alles vanuit de raadzaal. Hier houden zij zich ook aan de social distancing maatregelen.

Wat als de maatregelen niet worden nageleefd?
Het navolgen van de afgekondigde maatregelen is essentieel om een ongecontroleerde heropleving van de epidemie en uitgestelde fases van de afbouwstrategie te vermijden.
We rekenen op de burger- en verantwoordelijkheidszin van iedereen.
Wanneer maatregelen niet worden nageleefd zijn sancties mogelijk.

Waar kan ik mondmaskers krijgen? 
Je kan als inwoner van Steenokkerzeel bij bepaalde handelaars een herbruikbaar masker kopen voor 1€50. De lijst van handelaars vind je hier.
Belangrijk is te blijven benadrukken wat de richtlijnen voor correct gebruik zijn: mondmaskers hebben enkel zin voor wie besmet is, om te voorkomen dat die persoon anderen besmet. Wie niet besmet is, wordt niet beschermd door het dragen van een mondmasker, omdat besmetting ook op veel andere manieren tot stand komt (bv: contact met ogen, …).
Iedere inwoner, ouder dan 12 jaar, krijgt ook een mondmasker van de overheid. Je kan deze gaan afhalen bij de apotheker. Meer informatie daarover vind je hier.

Mag een begrafenisceremonie nog doorgaan?
Ja, maar in de aanwezigheid van maximaal 100 personen, mits inachtneming van de social distancemaatregelen en zonder blootstelling van het lichaam. Het is niet toegelaten om na de ceremonie een koffietafel te organiseren. Vanaf 1 juli 2020 wordt dit aantal opgetrokken naar 200 personen.

Worden burgerlijke huwelijken nog steeds voltrokken?
Ja, maar enkel in aanwezigheid van maximaal 100 personen met respect voor de sociale afstand. Het is niet toegelaten om na de ceremonie een feest of receptie te organiseren voor meer dan 10 personen. Vanaf 1 juli wordt het aantal personen dat op de ceremonie mag aanwezig zijn, opgetrokken naar 200.
Op het gemeentehuis van Steenokkerzeel mogen slechts 15 personen aanwezig zijn. Dit is de maximum capaciteit van de ruimte.