Gemeente Steenokkerzeel

Herbruikbare bekers of glas

Weg met wegwerp
 
Herbruikbare drank- en voedselverpakkingen op evenementen zorgen voor een lagere milieu-impact, minder afval, propere terreinen en minder zwerfvuil in de omgeving van het evenement zelf. De Vlaamse overheid moedigt daarom het gebruik van herbruikbare verpakkingen aan. 
 
Art. 5.3.12.1. Sinds 15 juni 2023 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden, met uitzondering van petflessen en blikjes als de organisator daarvoor in een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95% van die eenmalige recipiënten gescheiden wordt ingezameld voor recyclage.
 
Vanaf 1 januari 2025 zal het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen volledig verboden zijn.
 
Art. 5.3.12.2. Sinds 1 januari 2020 is het voor Vlaamse overheden en lokale besturen in hun eigen werking en door hen georganiseerde evenementen verboden drank te serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik. Sinds 1 januari 2022 is dit verbod ook van toepassing op het aanbieden van bereide voedingsmiddelen in cateringmateriaal voor eenmalig gebruik.
 
Art. 5.3.12.4. Bij het gebruik van herbruikbare recipiënten en herbruikbaar cateringmateriaal, met uitzondering van recipiënten uit glas en porselein, is het verplicht om in een systeem te voorzien dat garandeert dat minstens 90% van deze recipiënten en dit cateringmateriaal wordt ingezameld voor hergebruik. Bij evenementen is dit de verantwoordelijkheid van de organisator.
 
Herbruikbare bekers zijn dus de toekomst.
 
Zowel op ikorganiseer.be als op de website van OVAM, vind je heel veel informatie en tips om jou als organisator op weg te helpen.
 
Wist je dat de gemeente subsidie verleend voor het gebruik van herbruikbare bekers en cateringmateriaal op evenementen? Lees snel het reglement onderaan deze pagina om te zien of jouw evenement in aanmerking komt.
 
Indien jouw evenement doorgaat in een zaal, kan je meestal gewoon gebruik maken van de glazen, het servies en het bestek dat er aanwezig is. In dat geval hoef je geen herbruikbaar cateringmateriaal te voorzien en valt dit proces volledig weg.