Gemeente Steenokkerzeel

Hoe volgen we de coronacijfers op?

De laatste dagen stijgt het aantal COVID-19 besmettingen in België. In tegenstelling tot de situatie in maart worden er nu echter meer testen afgenomen en zijn er meer cijfers voor handen waarmee we als lokaal bestuur aan de slag kunnen. Ontdek hier hoe wij als bestuur de cijfers opvolgen.

Als gemeente krijgen we onze informatie via verschillende wegen. Zo zijn er de dagelijkse cijfers van Sciensano, de info van de huisartsen en de waarschuwingen die we via de verschillende overheden ontvangen. Op basis van deze gegevens kunnen we de lokale  besmettingen nauwlettend opvolgen.

Om de ernst van de situatie in de gemeente te bepalen, werden er 3 parameters vastgelegd:

  • het aantal positieve vaststellingen in de laatste 7 dagen (verrekend naar 100 000 inwoners)*
  • het aantal dagen dat er geen bijkomende besmettingen zijn
  • het aantal besmettingen die er de laatste 7 dagen zijn bijgekomen

Als er 2 van deze parameters overschreden zijn dan krijgen we als gemeente automatisch een waarschuwing. We gaan dan na vanwaar die besmetting komt en of er een lokaal verband is, bijvoorbeeld een vereniging, een straat of een evenement. Op die manier kunnen we gericht communiceren naar inwoners die mogelijks een risico lopen.

De gemeentelijke corona-stuurgroep komt wekelijks samen en bij een waarschuwing van een lokale besmetting kunnen we deze frequentie verhogen. Indien nodig nemen we extra maatregelen.

Wat nog steeds belangrijk is om rekening mee te houden is:

  • Handen wassen, een mondmasker dragen, afstand bewaren en binnenruimtes verluchten blijven de meest essentiële elementen die een verspreiding kunnen beperken.
  • Blijf ook thuis als je je ziek voelt of koorts hebt en contacteer meteen je huisarts.
  • Neem zeker ook de koorts van je kind(eren) vooraleer je ze naar de speelpleinwerking of een sport- of jeugdkamp stuurt.
  • Volg ook de federale maatregelen als je terug komt van verlof.
  • En hou vooral de nodige afstand als je met anderen in contact komt op restaurant of op café. 

Nog even ter herinnering: sinds 20 juli 2020 is het verplicht om een mondmasker te dragen in alle gemeentelijke gebouwen alsook op de zondagsmarkt.

Indien je toch nog vragen hebt, kan je ook altijd een mailtje sturen naar corona@steenokkerzeel.be

*Het getal van het aantal gevallen op 100 000 inwoners kan wat verwarrend overkomen. Zo wordt een besmetting van bijv. 3 personen in ons dorp weergegeven als 25 personen, vermits 3 op 12 000 inwoners gelijk is aan 25 op 100 000. De reden waarom men dit getal gebruikt is om een vergelijking te kunnen maken tussen verschillende gemeenten en steden.

Gepubliceerd op wo 22 jul 2020