Gemeente Steenokkerzeel

In de herfst, als de bladeren vallen

Je hebt ze ongetwijfeld al gespot in jouw buurt, de bladkorven die bij het vallen van de bladeren telkens een vast plekje krijgen in het straatbeeld. De gemeentediensten doen hun uiterste best om de bladeren maximaal op het openbaar domein te ruimen, maar hulp van de inwoners is altijd welkom!

In heel wat straten en op pleinen in onze gemeente staan bomen. Bomen zuiveren de lucht, maken het straatbeeld aangenamer en zijn steeds meer noodzakelijk voor de beheersing van de klimaatveranderingen.

In de herfst vallen de bladeren en ondervinden bewoners daar soms hinder van. De diensten doen hun best om de bladeren maximaal op het openbaar domein te ruimen.

Burgerzin

Als burger kan je een handje toesteken door de bladeren voor je deur maar ook bij je eventueel oudere of zieke buren te ruimen.

Volgens het algemeen zonaal politiereglement zijn we verantwoordelijk voor de reinheid van de stoep en goot voor ons huis. Dit geldt ook voor de gevallen bladeren op openbaar domein of afkomstig van elders.

Bladerbakken

Van aanvang oktober tot het einde van het jaar worden op meerdere plaatsen in de gemeente  door de dienst werken in eigen beheer, bladerbakken geplaatst. Daarin mag je de bijeen geharkte bladeren van bomen op het openbaar domein deponeren.

Dus geen snoeiafval, gras e.d. Bij misbruik riskeert men een gemeentelijke administratieve sanctie en wordt de korf verwijderd.  

Bladeren uit je eigen tuin,

kan je

  • - composteren, of in je plantenperken strooien als voeding voor je bloemen, groenten en struiken;
  • - in je GFT-container deponeren voor de normale 14-daagse ophaling;
  • - in zakken verzamelen en naar het recyclagepark in de Coenenstraat brengen (is wel een te betalen fractie).
Gepubliceerd op wo 09 nov 2022