Heb je een kindje met specifieke noden?
Wij bekijken graag samen waar we je tegemoet kunnen komen voor een vakantie vol speelplezier op het speelplein!
Opgelet: enkel kinderen die woonachtig zijn/naar school gaan in Steenokkerzeel komen in aanmerking.
Speelplein De Winny's is een inclusief speelplein. We zijn grote voorstander van speelkansen op maat van ieder kind en proberen hier rekening mee te houden waar mogelijk.
Belangrijk om te weten over onze werking is dat we steeds uit gaan van de noden van het kind en hier een op maat uitgewerkte begeleiding aan proberen te koppelen die binnen de grenzen van ons speelplein haalbaar zijn.
Dit gebeurt op voorwaarde dat:
- De aanvraag minstens een maand op voorhand binnen is bij de Jeugddienst, vroeger mag ook.
- Dat we tegemoet kunnen komen aan de noden van het kind.
- Dat we een inclusiemoni vinden die het kindje gepast kan begeleiden.
Opgelet! De speelpleinwerking wordt begeleid door jongeren die een vakantiejob uitoefenen, niet door gespecialiseerd zorgpersoneel. Hou hier rekening mee indien je een aanvraag doet.
Hoe verloopt een aanvraag?
Indien je interesse hebt om jouw kindje met specifieke zorgnoden in te schrijven voor het speelplein, stuur je een mail naar de Jeugddienst via jeugd@steenokkerzeel.be.
We vragen dan om een inclusieformulier in te vullen dat peilt naar de noden van jouw kind. De Jeugddienst kijkt na of we hierin tegemoet kunnen komen en gaat op zoek naar een inclusiemoni die het persoonlijk aanspreekpunt zal zijn van jouw kind.
We vragen om de schoolvakanties en specifieke dagen waarop hij/zij aanwezig zal zijn al de specifiëren indien mogelijk. Dit helpt bij onze zoektocht naar een inclusiemoni. We proberen zoveel mogelijk in te zetten op continuïteit.
In het geval dat we geen inclusiemoni kunnen vinden, zal het helaas niet mogelijk zijn om je kind op het speelplein op te vangen.
In het geval dat we wel iemand vinden die de begeleiding op zich kan nemen, volgen we de volgende stappen:
- Het inclusieformulier van je kind wordt doorgestuurd naar de inclusiemoni en de hoofdanimatoren van de betreffende speelpleinweek zodat ze optimaal geïnformeerd zijn.
- Er wordt, indien gewenst, een eerste kennismaking op het gemeentehuis georganiseerd zodat je kind zijn/haar inclusiemoni al eens ziet, je eventueel vragen kan stellen enzovoort.
Wat wordt er verwacht van inclusiemonitoren?
Aangezien ieder kind anders is, wordt de inclusiebegeleiding steeds op de aanvrager afgestemd. Een pasklaar antwoord van wat jouw taken als inclusiemoni zullen zijn, is er dus niet.
Wat we wel verwachten is dat je discreet bent, steeds handelt met de noden van je inclusiekindje in het achterhoofd en dat je behulpzaam bent. Je kan voor vragen steeds terecht bij je hoofdmoni of de Jeugddienst. Je wordt op voorhand geïnformeerd en indien je graag een babbel op de Jeugddienst hebt om je voor te bereiden, kan dat steeds.
Hieronder kan je een lijstje vinden met mogelijke voorbeelden uit het verleden:
Jana* en Ella*
Jana is voor het eerst inclusiemoni op het speelplein. Haar dag bestaat uit het begeleiden van Ella, een goedlachs meisje van om en bij de 10 jaar. Ella heeft ASS. Ze kan eigenlijk goed mee in de groep met de spelletjes, maar heeft het wat moeilijk met de pauzes die niet in groep doorgaan.
Door de mogelijkheid tot vrij spel en dus het gebrek aan structuur is dit voor Ella vaak wat moeilijker. Jana speelt doorheen de dag mee met met de spelletjes in de leeftijdsgroep van Ella en zorgt dat als er iets niet duidelijk is, ze aan Ella's zij staat om te verduidelijken.
Tijdens de pauzemomenten haalt Jana een gezelschapsspelletje uit het materiaalkot boven om invulling te geven aan de pauzes voor Ella.
Dorien* en Mo*
Dorien staat normaal op het speelplein als animator, maar wilde deze zomer graag eens proberen om inclusiemoni te zijn. Ze begeleidt Mo, een stoere kerel van bijna 13 jaar.
Mo heeft een mentale leeftijd van 5 jaar. Hij is niet zindelijk en draagt een pamper. Doorheen de dag spelen ze samen spelletjes in de leeftijdsgroep van Mo. Ze legt de spelregels duidelijk aan hem uit als hij iets niet begrijpt of vereenvoudigt ze voor hem. Dorien blijft discreet en zorgt ervoor dat zijn pamper tijdig vervangen wordt.
Jonas* en Bert*
Jonas is een ervaren inclusiemoni. Hij staat deze vakantie op het plein bij Bert, een jongen van 7. Bert heeft nog geen diagnose, maar er is een vermoeden van autisme.
Bert heeft nood aan structuur en regelmaat. Soms wordt het voor hem wat te druk in de leeftijdsgroep. Jonas neemt hem dan mee om in een ander lokaal samen rustigere spelletjes te spelen, 1-op-1, of om te puzzelen, want dat doet Bert graag.
Jonas maakt zelf pictogrammen om de dagindeling aan Bert duidelijk te maken en hangt ze op een centrale plaats op. Bert kan daar altijd eens gaan kijken als hij wil weten wat ze na deze activiteit gaan doen.
*fictieve naam.