Gemeente Steenokkerzeel

Maatregelen schoolbussen naar Haacht, Tildonk en Keerbergen vanaf 1 februari 2023

Na overleg met de lokale besturen van Kampenhout en Haacht en scholengemeenschap KRACHT heeft De Lijn een aantal maatregelen genomen voor de problematiek van volle en doorrijdende schoolbussen naar Haacht, Tildonk en Keerbergen. Die gaan vanaf 1 februari 2023 in.

Een overleg tussen De Lijn, de betrokken lokale besturen en de scholengemeenschap was noodzakelijk. De volle en doorrijdende bussen, waardoor scholieren niet of niet tijdig op hun bestemming geraken, zijn een gekend probleem. De Lijn bestudeerde in navolging van dat overleg de mogelijke maatregelen die binnen de beschikbare mogelijkheden liggen.

Maatregelen vanaf 1 februari

De Lijn kan deels aan de vermelde problemen tegemoetkomen. Vanaf 1 februari 2023 gaan volgende maatregelen in:

  1. Lijn 270 (Brussel – Keerbergen) krijgt een extra rit die om 6u50 vertrekt vanuit Brussel-Noord. Daardoor zijn er nu drie in plaats van twee ritten die scholieren naar Don Bosco Haacht en de scholen in Keerbergen brengen.
  2. Lijn 515 (Perk – Tildonk) vertrekt 10 minuten vroeger aan de halte Perk - Kerk, waardoor die rit op het voorziene tijdstip van 8u20 aan Sint-Angela Tildonk moet aankomen.
  3. De Lijn heeft ook de exploitanten van de ritten aangeschreven om busfilmen niet langer te doven of op ‘volzet’ te zetten. De Lijn verwacht daardoor de bestaande buscapaciteit optimaal te benutten.

Om ervoor te zorgen dat bovenstaande maatregelen ook kunnen renderen, heeft De Lijn uitdrukkelijk aan de betrokken scholen gevraagd om de maatregelen rond lijnen 270 en 515 uitgebreid te communiceren naar de ouders en leerlingen.

Sint-Angela Tildonk ondervindt vandaag de meeste hinder van volle en doorrijdende bussen. De Lijn hoopt die problemen deels te verhelpen door de toevoeging van de extra rit op lijn 270. Die zou ervoor moeten zorgen dat de leerlingenstroom naar Don Bosco Haacht vroeger op gang komt. Nu wachten de leerlingen van Don Bosco Haacht massaal op lijnen 660, 514, 515 en 514 (rit 2) die respectievelijk om 8u01, 8u03, 8u06 en 8u10 aankomen aan hun school. De Lijn hoopt een deel van die leerlingen te overtuigen om de extra rit op lijn 270 te nemen en zo extra capaciteit te creëren op de lijnen richting Tildonk.

Onderaan deze pagina kan je de dienstregeling vanaf 1 februari 2023 downloaden. Deze maatregelen zijn een eerste aanzet om de bestaande problemen aan te pakken. De Lijn blijft intussen verder zoeken naar oplossingen die deze as kunnen versterken.

Gepubliceerd op ma 16 jan 2023