Gemeente Steenokkerzeel

Aanleg nieuwe fietsbrug over Haachtsesteenweg start op 16 september 2021

Het Agentschap Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant gaat vanaf 16 september 2021 een nieuwe fietsbrug bouwen over de Haachtsesteenweg (N21) in Steenokkerzeel.

De fietsbrug maakt deel uit van de fietssnelweg F214 en zorgt voor een betere verbinding tussen het centrum van Vilvoorde en Cargo, het vrachtgebied van Brussels Airport.

Dagelijks pendelen er veel werknemers tussen Vilvoorde en Cargo. Met de fiets zijn de opties beperkt. Of je nu via de Schaarbeeklei (N1) of de Woluwelaan (R22) gaat, je rijdt er sowieso naast het drukke autoverkeer. Om werknemers aan te zetten vaker op de fiets te stappen wordt deze nieuwe verbinding gerealiseerd. De fietssnelweg F214 ligt er al, maar met een nieuwe fietsbrug over de Haachtstesteenweg fiets je vanaf voorjaar 2022 rechtstreeks naar Cargo, zonder een wagen te kruisen.

Wegen en Verkeer kan voor de bouw van de nieuwe fietsbrug gebruik maken van gronden van Brussels Airport. Die terreinen zijn nodig om de taluds - de opgehoogde hellingen waarop de brug steunt - aan te leggen. De brug komt namelijk een heel stuk boven de Haachtsesteenweg te liggen, aangezien er voldoende vrije ruimte nodig is voor vrachtverkeer onder de brug.

De fietsbrug zelf, een stalen constructie van 40 meter lang, wordt momenteel aan elkaar geknutseld in een atelier. Voor de brug met grote hijskranen over de Haachtsesteenweg kan worden getild, moet er eerst op het terrein nog van alles gebeuren. Op 16 september start de aannemer met groenwerken, daarna voert hij grond aan om de schuine helling naast de weg op te hogen. Daarna worden de fietspaden aangelegd die aansluiten op de nieuwe brug. Volgens de planning is de brug fietsklaar tegen voorjaar 2022.

Omleiding voor fietsers

Tijdens de werken wordt het fietspad dat parallel loopt met de Haachtsesteenweg afgesloten voor fietsers. Fietsers van en naar Melsbroek volgen tot het einde van de werken een korte omleiding via de voetweg tussen de Haachtsesteenweg en Wylder en via de Steenwagenstraat. Deze voetweg zal deze week nog geasfalteerd worden. De Steenwagenstraat zal tijdelijk – gedurende 6 maanden – een zone 30 worden. De fietssnelwegen blijven gewoon bereikbaar. Het autoverkeer op de Haachtsestesteenweg zal weinig hinder ondervinden van de werken. Enkel wanneer de brug zelf wordt geïnstalleerd - in de loop van volgend voorjaar - moet de gewestweg enkele uren worden afgesloten.

Voor meer info kan je terecht bij het Agentschap Wegen en Verkeer via: https://wegenenverkeer.be/werken/fietsbrug-over-haachtsesteenweg#toekomstbeeld

Gepubliceerd op di 14 sep 2021