Gemeente Steenokkerzeel

Vanaf 15 april 2024 omleiding wegens werken brug Ravaartstraat

De Ravaartstraat, van grijze strook naar paradijs voor natuur en recreant! Genieten en ontspannen in gezonde lucht, weg van drukke wegen. Wie droomt er niet van?

We willen naar buiten, naar plekken waar de lucht zuiver is, waar de natuur kansen krijgt en fris water voelbaar is. Plaatsen waar we kunnen fietsen, wandelen, joggen en spelen. En waar we tegelijk ook ruimte geven aan water en groen, om onze leefomgeving klaar te maken om de gevolgen van de klimaatverandering, zoals wateroverlast, droogte en hitte, op te vangen. Daarom maakt de gemeente, samen met de Vlaamse Landmaatschappij en de stad Vilvoorde, werk van een betere recreatieve en groenblauwe verbinding tussen Floordambos en Peutiebos, voor mens en dier.

Dit doen we door vanaf midden april de Ravaartstraat grondig te herinrichten. De brug wordt minstens 2 maanden afgesloten. Deze weinig gebruikte straat tussen het Floordambos en Peutiebos wordt een ecologisch paradijs met aandacht voor het comfort van fietsers en wandelaars. Er wordt maar liefst 8000 m² asfalt opgebroken. De auto is er niet langer welkom. Deze herinrichting is een belangrijk stap om de kwetsbare natte natuur in het Floordambos beter te beschermen, allerlei ingrepen zullen zorgen dat het hemelwater sneller in de bosbodem kan dringen: er worden ophogingen verwijderd zodat moeras zich opnieuw kan ontwikkelen, de bestaande poel wordt groter gemaakt en er worden drie nieuwe poelen bijgemaakt. Erlangs komen mooie verbindingen voor wandelaars en fietsers naar de Driekastelenstraat en de Burgdreef. De brug over de E19 wordt omgevormd tot een bermbrug, daarbij is een kant voorbehouden voor fietsers en wandelaars, en wordt de andere kant ingericht met natuurelementen zodat ook kleinere diersoorten veilig kunnen oversteken. Het kruispunt met de Sint-Martinuslaan wordt ook veiliger ingericht voor mens en dier. Nieuwe bomen op de hellingen naar de brug maken het geheel nog groener. Deze plek, die vandaag nog wordt gedomineerd door grijze asfalt, wordt straks iets waar onze gemeente fier op kan zijn!

De werken starten 15 april 2024 en duren tot eind 2024. Voor fietsers en wandelaars is er een tijdelijke omleiding voorzien, zie bijgevoegd plannetje.  Wie als wandelaar of fietser via de Driekastelenstraat,  de Burgdreef of de oude Vilvoordsesteenweg  regelmatig gebruik maakt van de brug van de Ravaartstraat past best zijn route aan. Als de werken klaar zijn, verwelkomen we de recreant graag om te genieten van de prachtige metamorfose.

Deze werken kaderen in het landinrichtingsproject Woluwe Trawool Floordambos van de VLM.

Meer info:
werken@steenokkerzeel.be - 02 254 19 46
ruimte.voorderand@vlm.be

Gepubliceerd op do 21 mrt 2024