Gemeente Steenokkerzeel

Uitbreiding GFT-definitie vanaf 2019

Vanaf 2019 veranderen de regels voor de groene GFT-bak. Het resultaat is winst voor iedereen!

Waarom breiden de gft-regels vanaf 2019 uit?

Nieuwe inzichten

De gft-sorteerregels dateren al van de jaren ’90. Doorheen de jaren zijn materialen van samenstelling veranderd. Onderzoek bracht nieuwe inzichten omtrent de verwerking van gft.

Kringloopdenken

Daarnaast is het vandaag meer dan ooit de tijd om voor de volle 100% in te zetten op duurzaamheid. Compost is een recyclageproduct en de voordelen van recycleren zijn overduidelijk en meermaals bewezen. Dit geldt ook voor het gebruik van compost als bodemverbeteraar.

We moeten met z’n allen meer kringloop-denken. Alles wat gerecycleerd kan worden, hoeft niet verbrand te worden en kan waardevol worden ingezet in de biologische kringloop. Op voorwaarde uiteraard dat het afval zuiver wordt ingezameld en de compost kwaliteitsvol wordt gebruikt. Burgers staan daarmee aan het einde én het begin van de biologische kringloop.

CO2-besparing

Daarnaast betekent het duurzaam verwerken en het gebruiken van compost een behoorlijke CO2-besparing. Met de handige CO2-tool app van Vlaco ontdek je jouw voetafdrukWINST door het gebruik van compost en digestaat, in een mum van tijd.

Dankzij de uitbreiding van de gft-definitie wordt het sorteren van gft vanaf 1 januari 2019 …

 • … eenvoudiger 
  Denk je vanuit het grotere kringloop-geheel, dan leest de uitbreiding van de gft-definitie als een regel van drie. Organische restjes die niet vloeibaar, niet behandeld met chemische producten (hout, kattenbakvulling, vogelzand, …), geen beenderen, krengen of slachtafval zijn én geen zand, aarde, kurk, stof uit de stofzuiger of schelpen van mosselen en oesters betreffen, kunnen vanaf 1 januari 2019 bij het gft-afval. Producten die een mix zijn van twee stromen (bijvoorbeeld koffiepads en theezakjes (organisch + plastic) horen niet thuis bij het gft-afval. Ze kunnen niet verwerkt worden tot natuurlijke en duurzame compost.
 • … goedkoper 
  Afval dat je voorheen niet bij het gft-afval kon deponeren (vlees- en visrestjes, broodresten, eieren en eierschalen, restjes van vaste zuiverproducten, mest van kleine huisdieren, schaafkrullen van onbehandeld hout, …), kan er nu wel bij. Dit betekent minder restafval, dus een besparing op je factuur. Mooi meegenomen dus J.
 • .. duurzamer! 
  Als burger sta je aan het begin én aan het einde van de biologische kringloop en juist sorteren en recycleren helpt het klimaat een heel eind verderop. Denk dus niet in ver-van-je-bed-termen, maak zelf de cirkel rond. Zorg er mee voor dat deze zo duurzaam mogelijk wordt. Je plukt er zelf de vruchten van.
  We moeten met z’n allen meer kringloop-denken. Alles wat gerecycleerd kan worden, heeft zijn nut in de biologische kringloop.

UITDAGINGEN “Een gft-sorteerheld maakt morgen duurzamer (met een minimum aan inspanning)!”

Veranderingen komen pas wanneer ze door iedereen gedragen worden. Een nieuw jaar, nieuwe uitdagingen. Waarom het milieu niet voorop zetten dit jaar? Als gft-sorteerheld kan jij een wezenlijk verschil maken!

 • Steek je nek uit voor het gft-afval!Even makkelijk geklaard, maar ondertussen heb je toch maar weer dat verschil gemaakt!

Ken jij de gft-sorteerregels en begrijp jij de achterliggende redenen van de uitbreiding van de gft-definitie? Dán kan je het klimaat helpen. Hijs de rode vlag voor jezelf, je gezinsleden, vrienden en collega’s wanneer plastic argeloos in de gft-bak verdwijnt.

 • Plastic of fruitstickertjes: trek het er zelf vanaf! 

Fruitstickertjes horen niet bij het gft-afval, ze breken niet af en kunnen niet verwijderd worden tijdens het composteerproces. Hetzelfde geldt voor plastic wraps van groenten of fruit. Plastic composteert niet en hoort niet bij gft. Neem het heft zelf in handen en trek ze eraf! Klusje geklaard in een nanoseconde.

 • Gebruik duurzame compost en digestaatproducten 

Vlaco-compost koop je op een recyclagepark of bij compostproducent in je buurt. Check hier de verkooppunten van compost en digestaat.
Vlaco-compost is het stabiele, gehygiëniseerde en humusrijke eindproduct van de compostering van selectief ingezamelde materialen zoals groenten, fruitschillen, grasmaaisel, bladeren en snoeihout. Compost is een bodemverbeteraar en zorgt voor een gezonde en vruchtbare tuinbodem waar gazon, sierplanten en groenten in zullen floreren. Daarnaast wordt het ook als duurzaam bestanddeel gebruikt in potgrond. Ook natuurlijk bemesten kan met digestaat.

Iedereen maakt deel uit van het grotere geheel, het milieu. Ook met het juist interpreteren van de gft-regels doe jij goed voor het klimaat en uiteindelijk ook voor jezelf.

Voor wie twijfelt over wat wel en niet in de gft-bak mag, is er de gft-sorteerwijzer! Onder andere op www.vlaco.be
 

‘WIST JE DAT’-je 1: Wist je dat fruitstickertjes in de gft-container een groot probleem zijn?

De verwerkingssector heeft al alles geprobeerd, maar fruitstickertjes krijg je met geen enkele techniek uit de compost. Bovendien zorgen ze voor een visuele verontreiniging van de compost: witte vlekjes in het zwarte goud. Wees ook een sorteerheld en trek ze eraf! 

‘WIST JE DAT’-je 2 : Ken jij de nieuwe gft-regels? Wat gaat hier fout?

Je ziet het niet altijd, maar in koffiepads en theezakjes is plastic verwerkt.

En daar wringt het schoentje, want plastic breekt niet af, composteert niet en komt dus uiteindelijk in de compost terecht. Wees ook een sorteerheld en deponeer jouw koffiepads en theezakjes bij het restafval.

 

 

Gepubliceerd op ma 07 jan 2019