Gemeente Steenokkerzeel

Zet je mee in voor lokale hernieuwbare energie!

Je kan aandeelhouder worden of investeren in projecten van de nieuwe coöperatieve vennootschap Noordlicht. Noordlicht wil burgers samenbrengen om te investeren in projecten rond hernieuwbare energie, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen op gebouwen met een openbaar karakter.
De klimaatverandering leidt tot grote uitdagingen. Een belangrijke stap naar een klimaatneutrale samenleving is onlosmakelijk verbonden met ons energieverbruik. Om de impact hiervan te verminderen dienen we voornamelijk in te zetten op:
1) Het verminderen van ons energieverbruik
2) De resterende energievraag hernieuwbaar opwekken
 
 
We hoeven echter niet te wachten tot onze centrale energievoorziening hernieuwbaar gemaakt is. We kunnen als burgers ook zelf het heft in handen nemen en onze eigen hernieuwbare energie produceren via burgerparticipatie. Burgers die zelf investeren in lokale installaties van energiebesparing of opwekking kunnen ook rechtstreeks hiervan de vruchten plukken.
 
Daarom heeft Noordlicht inmiddels een energiecoöperatie opgericht binnen de Vlaamse Rand met als fundamentele waarden: zelfredzaamheid, transparantie en democratie. Samen met de gemeenten Affligem, Asse, Grimbergen, Kampenhout, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel en Zaventem zijn zij gretig bezig met het realiseren van de eerste projecten. In hun werking worden ze ondersteund door andere energiecoöperatie PajoPower en Ecopower alsook door de provincie Vlaams-Brabant, EcoLife en 3WPlus.
 
Aandeelhouder worden van Noordlicht kan via het inschrijvingsformulier.
  • Een aandeel kost €250 en je mag er nu maximaal 4 kopen.
  • Grote of kleine aandeelhouder: iedereen is welkom!
    Onafhankelijk van het aantal aandelen heeft elke aandeelhouder 1 stem in de Algemene Vergadering. 
  • Noordlicht gaat heel zorgvuldig tewerk bij het kiezen van de projecten, maar besef toch dat het hier gaat om risicokapitaal.
  • De eerste 1000 aandelen kunnen genieten van de tax-shelter.  Hierdoor geniet je een belastingsvoordeel van 45% op de inleg.
  • De eerste 5 jaar kan je je aandelen niet terug verkopen.

Ben je architect, advocaat, business developer, administratief talent, techneut met een passie voor zon, wind of mobiliteit, verkoper of inkoper, appnormaal getalenteerde IT’er, boekhouder, iemand met energie voor energie? Noordlicht is nog op zoek naar vrijwilligers die hun schouders onder dit burgerinitiatief willen zetten. Meld het op info@noordlicht.be.

Gepubliceerd op do 02 jan 2020