Gemeente Steenokkerzeel

Behaag je tuin met streekeigen planten

'Behaag je tuin' is een samenaankoop van (fruit)bomen, hagen, heggen en houtkanten in Vlaams-Brabant. Doe mee, want jouw tuin, hoe groot of klein, kan al een verschil maken voor de natuur en het klimaat! Wil jij de natuur een handje helpen? Schrijf je dan in tegen 31 oktober 2020!

Hoe? Plant een boom, haag of klimplant.  Samen zorgen we zo voor meer groen. En dat is goed voor mens en dier. Maak van je tuin een fijne plek voor vogels, bijen en vlinders. En geniet zelf ook volop van de bloesems en het fruit.

Regionaal Landschap Brabantse Kouters garandeert je kwalitatief streekeigen plantgoed aan een goede prijs. 

AANBOD?

Gemengde pakketten voor hagen, heggen, houtkanten en bosranden

Je kan kiezen uit gemengde pakketten van telkens 30 planten: een doornloze haag, doornige haag, bloesemheg, bijenheg, houtkanten voor verschillende bodems, een bosrandpakket of een vogelbosje.

Relatief nieuw in het aanbod is de paardenheg. Een paardenheg is een menging van Eenstijlige meidoorn, Hazelaar, Rode kornoelje, Haagbeuk, en Veldesdoorn, de ideale natuurlijke inkleding voor je paardenweide.  Eén paardenpakket bevat 30 plantjes voor één of meer rijen met 3 planten/m. 

De gemengde pakketten zijn samengesteld met streekeigen soorten die van nature voorkomen in de regio en er goed gedijen. Ze zijn aangepast aan ons klimaat, waardoor ze minder gevoelig zijn voor ziektes en plagen. Met een gemengde haag trek je meer diersoorten aan en vergroot je de natuurwaarde van je tuin.

Hoogstamfruitbomen
Heimwee naar de smaak van een Jefkespeer of Brabanderskersen? In het aanbod vind je tientallen oude variëteiten die zeer lekker smaken:  appel, peer, kers, kriek, pruim, okkernoot, kweepeer, mispel en moerbei.

Loofbomen, klimaatbomen en knotwilgen
Een Zomereik, Winterlinde, Boskers of Zwarte els zullen prachtig staan in je tuin. De hoogstammige Veldesdoorn is geschikt voor een kleinere tuin en een zegen voor de bijen.  Wilgenpoten zijn ideaal voor een nattere bodem. Nieuw in 2020 zijn de klimaatbomen, deze kunnen een langere periode van droogte verdragen en bieden veel schaduw

Wilgenhut
Met bundels wilgentakken bouw je een levende groene speelhut of een schaduwrijk plekje. Een handleiding vertelt je stap voor stap hoe je hiervoor te werk gaat.

 

BESTELLEN?

Alle informatie over de pakketten en boomsoorten vind je sinds 1 augustus 2020 op www.behaagjetuin.be. Ook de milieudienst van je gemeente kan je wegwijs maken.

 

Bestel online tussen 1 september en 31 oktober 2020 op www.behaagjetuin.be.

Het bestelde plantgoed haal je af op het gemeentelijk verdeelpunt aan de werkliedenloods, Coenenstraat 23 (uitgang recyclagepark) op zaterdag 5 december 2020 tussen 9u en 10u.

Wens je ondersteuning en advies? Met concrete vragen m.b.t. je bestelling en de aanplanting in je tuin kan je contact opnemen met je regionaal landschap via haagplantactie@brabantsekouters.be.

MEER INFO?

Regionaal Landschap Brabantse Kouters - haagplantactie@brabantsekouters.be – 02 253 43 04

Dienst Klimaat en Duurzaamheid – duurzaamheid@steenokkerzeel.be

Gepubliceerd op vr 28 aug 2020