Gemeente Steenokkerzeel

Open Monumentendag

Jaarlijks organiseert de Cultuurdienst, in samenwerking met de Cultuurraad, een culturele activiteit op de Openmonumentendag. Dit is de ideale gelegenheid om het erfgoed, de historische gebouwen, ... uit onze gemeente in de kijker te zetten.

Dit jaar, op zaterdag 17 september 2022, maken we er weer een spectaculaire editie van.
We krijgen geregeld vragen omtrent de luchthaven in Melsbroek: 'Wat is dat grote nieuwe gebouw? Hoe zien die nieuwe vliegtuigen er uit waar we zoveel over horen en lezen? Vanwaar komen al die helikopters die we dagelijks boven ons dorp zien vliegen?'
Na het succes van 2021 geven de cultuurraad en de gemeente Steenokkerzeel onze inwoners een tweede kans om een kijkje achter de schermen te nemen van de militaire luchthaven en de luchtpolitie. Wandel tussen de vliegtuigen en helikopters en geniet van de talloze demonstraties. Foodtrucks en kinderanimatie zullen zeker niet ontbreken!

Het evenement is doorlopend van 9u tot 21u. De inkom sluit om 18u.

Dit aanbod is enkel geldig voor inwoners uit Steenokkerzeel, Perk en Melsbroek.
Deelname is €5 en reserveren is verplicht! Op het event krijg je per inschrijving 2 drank-bonnetjes van de gemeente. Inschrijven is pas mogelijk vanaf 15 augustus 2022 en sluit op dinsdag 13 september 2022. Kinderen t.e.m. 3 jaar zijn gratis.


Er zal geen parking voor auto's op de site voorzien worden. We sporen alle inwoners aan om met de fiets of te voet te komen. Er wordt wel een shuttledienst voorzien die doorlopend rijdt en stopt aan de kerk van Steenokkerzeel, kerk van Perk en kerk van Melsbroek.

Schrijf je hier in!

Vorige edities

In 2017 werd de rijke geschiedenis van de cafés in Steenokkerzeel, Perk en Melsbroek uit de doeken gedaan. Er werd een mooie tentoonstelling opgebouwd in De Camme in Perk. Hierbij kon men eveneens in de plaatselijke cafés genieten van een lokaal biertje.

Een jaartje later, in 2018, werd de beiaard van Steenokkerzeel in de kijker gezet waarbij de bezoekers zich aan een fikse klim in de hoge toren konden wagen. Eenmaal boven werden ze getrakteerd op een live-concert van één van de beiaardiers.

Op zondag 22 september 2019 was het de beurt aan het Nationaal MS Center in Melsbroek. Hier kon men kiezen tussen een medische rondleiding door het personeel van het NMSC en/of een historische rondleiding door de gidsen van de Heemkundige Kring. De prachtige spiegeltent waar men kon genieten van de animatie en een drankje zorgde voor de perfecte afsluiter van een mooie dag.

Op zondag 19 september 2021 gaven we inwoners de kans om een kijkje te nemen in de nieuwe loods van de militaire luchthaven en een bezoekje te brengen aan de C130 en A400.