Gemeente Steenokkerzeel

Oproep aan genezen mannelijke coronapatiënten voor bloedplasma

Ben je man, heb je minder dan 2 maanden geleden COVID-19 doorgemaakt en ben je intussen genezen? Door plasma te geven in één van de donorcentra van het Rode Kruis kan je helpen in het onderzoek naar de behandeling van het coronavirus en ernstige immunodeficiënties.

Hoe helpt mijn plasma?

Wanneer je COVID-19 hebt doorgemaakt, kan je plasma (het vloeibare gedeelte van je bloed) antistoffen tegen het coronavirus bevatten. Jouw antistoffen kunnen andere patiënten helpen om te vechten tegen het virus.

De hoeveelheid antistoffen tegen het coronavirus in je plasma is het hoogst in de eerste maanden na de ziekte. Daarom zoeken we vooral patiënten die minder dan 2 maanden geleden COVID-19 doormaakten.

Wat verwachten het Rode Kruis van jou als donor?

  • Lees alle info over de studie en registreer je via een online tool op www.rodekruis.be/plasmastudie. Een vragenlijst bepaalt of je in aanmerking komt als plasmadonor in het kader van het onderzoek.
  • Je zal gecontacteerd worden voor het maken van verdere afspraken. Bij je 1e afspraak in het donorcentrum controleert het Rode Kruis of je in aanmerking komt als donor en geef je bloedstaaltjes om te testen of je antistoffen tegen het coronavirus voldoende hoog zijn om ‘corona’ plasma te geven.
  • Als dat ook het geval is, word je uitgenodigd om plasma te geven in kader van de studie.

Ik wil me registreren als donor

Kan ik als vrouw helpen?

Vrouwen kunnen jammer genoeg niet deelnemen aan de studie. Als het plasma afkomstig is van een vrouw, is het risico groter dat de patiënt ongewenste bijwerkingen heeft. Meer daarover lees je hier. Heb je als vrouw COVID-19 doorgemaakt en wil je ook helpen? Uiteraard ben je welkom om ‘standaard’ plasma te geven. Ook dat is levensbelangrijk voor bijvoorbeeld mensen met stollingsstoornissen én voor de aanmaak van heel wat levensreddende medicatie.

Ik maak graag een afspraak in één van de donorcentra

Gepubliceerd op di 24 nov 2020