Gemeente Steenokkerzeel

Burgerinitiatief: plantweekend geveltuinen 2 en 3 maart 2024

Droom jij er van om je gevel op te fleuren met een bloemenperkje of een klimplant? Grijp dan nu je kans en schrijf je in! De tegelwippers van Steenokkerzeel organiseren voor de eerste keer hun plantweekend, en dit op 2 en 3 maart 2024.

Dit is een burgerinitiatief, geboren uit de gemeentelijke projectoproep #182030 voor klimaatprojecten. Deze enthousiaste bende helpt jou om verharding te verwijderen rond je woning en een geveltuin aan te leggen.

Heb je geen voortuin, dan kan je nog steeds een geveltuin maken door enkele stoeptegels te verwijderen, op voorwaarde dat het voetpad voor je woning minstens 1,80 m breed is.

Geveltuinen aan het voetpad mogen standaard 30 cm breed zijn, en de volledige breedte van je gevel volgen. Er dient wel steeds 1,50 m voetpad vrij te blijven. Ook geveltuinen met een breedte tot 60 cm zijn mogelijk, mits er 1,50 m vrij voetpad overblijft.

Lees er alles over in het nieuwe reglement voor geveltuinen op www.steenokkerzeel.be/geveltuin.

Wie doet wat?

De tegelwippers komen bij je langs met een plant naar keuze, werkmateriaal, potaarde, hechtmateriaal, helpende handen. Samen gaan jullie aan de slag. De uitgegraven grond voer je zelf af naar het containerpark. Leuke tip: maak enkele buren warm om mee te doen!

Meer info over het plantweekend vind je op hun website.

Waarom meer geveltuinen?

Geveltuinen zijn altijd een goed idee!

  • Het tempert de hitteoverlast in de zomer
  • Er kan meer regenwater in de grond dringen (waar het hoort)
  • Zo voorkomen we overbelasting (en dus overstroming) van de riolering
  • Het helpt je woning isoleren
  • Ze brengen meer sfeer in de straat

Inschrijven

Inschrijven kan tot en met woensdag 21 februari 2024 via
https://ontharding182030.wixsite.com/ontharding182030

Leg je een geveltuin aan in het voetpad, check dan zeker -voor je aan de slag gaat- alle voorwaarden in het reglement op www.steenokkerzeel.be/geveltuin.

Voor een standaardgeveltuin van 30 cm hoef je enkel een melding te doen, maar voor het grotere type heb je een goedkeuring nodig.

Meer info
Plantweekend: ontharding.182030@gmail.com
Reglement: duurzaamheid@steenokkerzeel.be

Gepubliceerd op do 25 jan 2024