Gemeente Steenokkerzeel

Reflecterend huisnummer

“Een duidelijk zichtbaar huisnummer versnelt de hulpverlening in geval van nood en voorkomt vergissingen. Doordat het nummer reflecteert, is het ook in het donker snel herkenbaar. Kortom, de meerwaarde ervan valt niet te onderschatten.” - Korpschef Filip Van Steenbergen, politiezone Kastze.

Een duidelijk en zichtbaar huisnummer is cruciaal voor verschillende diensten, zoals de postbode of hulpdiensten. Toch zijn er vandaag nog heel wat huizen in Steenokkerzeel met een onduidelijk huisnummer. Daar moeten we iets aan doen!

Zeker bij een levensbedreigende situatie kan een reflecterend huisnummer van onschatbare waarde zijn. Elke seconde is op dat moment belangrijk en je wil niet dat de hulpdiensten kostbare tijd verliezen met het zoeken naar jouw woning. Het huisnummer licht bovendien op in het donker. Klinkt goed, toch?

Kostprijs

Je kan het huisnummer vanaf 1 juli 2024 bestellen voor slechts €3. Je betaalt het bedrag bij ophaling in het najaar. Een kleine kost dus, maar eentje met grote impact bij een levensbedreigende situatie in of rond jouw woning.

Aanvraag

Tussen 1 juli en 30 augustus 2024 kan je een aanvraag doen via een digitaal formulier, telefonisch op het nummer 02 254 19 00 of aan het onthaal in het gemeentehuis. Ben je te laat? Niet getreurd, vanaf 1 september 2024 kan je inschrijven voor de nabestelling.

Online aanvragen

Tip: je kan het huisnummer ook aanvragen en ophalen voor buren, ouders of vrienden. We denken hierbij aan personen voor wie een digitale aanvraag niet zo vanzelfsprekend is of voor wie het moeilijker is om naar het gemeentehuis te komen.

Je mag trouwens ook meerdere nummers voor je eigen adres bestellen.

Ophaling

De ophaalperiode is op dit moment nog niet bekend, maar zal eerder in het najaar zijn. Zodra de inschrijvingen eind augustus afsluiten, plaatsen we de bestelling.

Begin oktober mogen de aanvragers meer nieuws verwachten. Zo zijn de huisnummers nog op tijd voor de donkere wintermaanden.

Je kan vervolgens langskomen aan het onthaal voor de betaling en ophaling, een afspraak is niet nodig.

Voor wie

Er wordt een huisnummer voorzien voor woningen en bedrijven op het grondgebied van Steenokkerzeel.

  • Huur je de woning, dan moet je eerst met de eigenaar van de woning bespreken of je een reflecterend huisnummer mag ophangen. Indien jouw huurbaas akkoord gaat, vraag je als huurder het huisnummer aan.
  • Woon je in een appartementsblok, dan overleg je eerst met alle bewoners of zij akkoord gaan met het plaatsen van een reflecterend huisnummer. Vervolgens vraagt één bewoner van het appartementsblok een reflecterend huisnummer aan.
    Per appartementsblok zal dus één plakkaat afgeleverd worden. Op dit plakkaat zal enkel het hoofdnummer gedrukt worden. De busnummers zullen niet vermeld worden.
  • Ook bedrijven in Steenokkerzeel kunnen een reflecterend huisnummer aanvragen voor hun bedrijfsgebouw.

Wat met mijn huidig huisnummer?

Jouw huisnummer dat momenteel ophangt, mag blijven hangen. Is het nummer echter slecht zichtbaar vanop straat of verouderd, dan kan je het best weghalen en enkel het nieuwe reflecterende huisnummer ophangen.

Waar hang je het reflecterend huisnummer?

Op het plakkaat staat het gemeentelijk logo en de afmeting is 12 cm op 9 cm.

Je hangt het reflecterend huisnummer bij voorkeur aan jouw brievenbus. Past het plakkaatje er niet op, dan is het een goed idee om het ergens anders aan de straatkant te bevestigen. Denk hierbij aan een paaltje of omheining. In dat geval hangt het nummer best op een hoogte van 50 cm tot 150 cm gemeten vanaf de grond.

Staat jouw woning op de rooilijn, dan mag je het ook naast de toegangsdeur op de voorgevel bevestigen. Het plakkaat wordt geplaatst op de voorgevel op een hoogte tussen 150 cm en 200 cm, gemeten vanaf de grond.

Je kan het plakkaat bevestigen met een goede weerbestendige montagelijm of met sterke dubbelzijdige kleefband. Schroeven of boren in het plaatje is niet mogelijk omdat dit de reflecterende folie beschadigt.