Gemeente Steenokkerzeel

Sabam en billijke vergoeding

SABAM EN BILLIJKE VERGOEDING

Terwijl SABAM de rechten van auteurs beschermt, is de billijke vergoeding in het leven geroepen om tegemoet te komen aan de prestaties van uitvoerders en producenten.

Unisono regelt Sabam en de Billijke Vergoeding in één keer.

Sinds 1 januari 2020 regel je Sabam en de Billijke Vergoeding met één licentie en via één betaling op het platform van Unisono. Je hoeft niet langer twee aparte licenties aan te vragen voor de auteursrechten (Sabam) en de naburige rechten (Billijke Vergoeding). Ook wanneer je audiovisuele werken vertoont, een theaterstuk opvoert of literaire en visuele werken wil gebruiken, kan je via Unisono je licentie aanvragen.

Wat is SABAM?

SABAM is een vergoeding voor de artiest (auteursrecht) voor openbare uitvoeringen van hun werk (zowel live als opgenomen). Dat geldt voor muziekstukken, theater, beeldende kunst, dans, enz. Uitzondering: als de muziekgroep enkel eigen nummers (dus geen covers) speelt, moet je geen SABAM betalen. Voor zowel openbare als privéfeesten moet je SABAM betalen.

Het tarief is afhankelijk van de inkomprijs, drankprijs en oppervlakte van de zaal (bv. hoe hoger de inkomprijs, hoe hoger de kosten voor SABAM).

Extra tip: gebruik je maar een deel van de zaal, geef dan enkel die oppervlakte door aan SABAM en vermeld dat je een deel van de zaal afgebakend hebt. 

Wat is de billijke vergoeding?

De billijke vergoeding is een vergoeding voor de uitvoerders en de producenten van de muziekstukken. Die moet je betalen (bovenop SABAM) als je muziek op platen, CD’s of op een mobiele installatie (bvb. via GSM) speelt op openbare plaatsen.

Indien je een evenement organiseert in GC De Corren, is de billijke vergoeding inbegrepen in de huurprijs van de zaal.