Gemeente Steenokkerzeel

Samenaankoop regenwatertonnen: bepaal mee de voorwaarden

In samenwerking met Klimaatpunt en Haviland Intercommunale organiseert de gemeente in de komende lente een groepsaankoop voor bovengrondse regenwatertonnen, dit scheelt 25 à 30% op de prijs.

Waarom een regenwaterton?

Door de klimaatverandering worden we vaker geconfronteerd met extreme neerslag en periodes van lange droogte en dit zal nog toenemen. Daarom is het belangrijk om elke druppel hemelwater maximaal ter plaatse te houden. Dit doen we door verhardingen enkel te gebruiken op plaatsen waar ze nodig zijn om voeten proper te houden of om met de wagen over te rijden (zo is er meer ruimte voor waterinsijpeling en groen) en door groendaken aan te leggen.

Het water dat wel afstroomt (bv. van je dak) wordt maximaal opgevangen en hergebruikt, dat doe je met een hemelwaterput en -ton. Door hemelwater uit een ton te hergebruiken voor o.a. het wassen van de auto en het begieten van planten bespaar je op kostbaar drinkwater.

De overloop van je hemelwaterton kan via een koppelstuk terug naar de regenpijp, maar het best laat je dit infiltreren in je tuin, zo wordt de grondwatertafel aangevuld en is je tuin beter bestand tegen droogte. Zo zorgen we dat er een pak minder hemelwater geloosd wordt op de riolering, en vermijden we dat de straten overstromen bij extreme neerslag.

Bij Fluvius kan je terecht voor premies voor een gescheiden afvoersysteem, hemelwaterputten en infiltratievoorzieningen. De gemeente voorziet subsidies voor ontharding en groendaken. En nu is er dus deze samenaankoop voor regenwatertonnen.

Werkwijze

  • Het aanbod van de groepsaankoop wordt gekozen door een intergemeentelijke werkgroep van enthousiaste burgers die mee beslissen aan welke voorwaarden de regenwatertonnen moeten voldoen en welke eisen gesteld worden aan de leverancier(s). De eerste samenkomst van de werkgroep zal digitaal plaatsvinden op 13 maart om 19u30.
  • De gekozen firma geeft een toelichting en geïnteresseerde inwoners kunnen nadien hun regenwaterton naar keuze bestellen.
  • De koper zal een factuur ontvangen van de leverancier en betaalt deze binnen de gestelde termijn.
  • De koper gaat de regenwaterton afhalen op het afhaalpunt in de gemeente of laat deze leveren en/ of installeren door de aangeduide leverancier of een externe installateur.

Interesse

Wil je op de hoogte blijven of wil je graag zetelen in de werkgroep? Meld je dan vóór 10 maart 2023 geheel vrijblijvend aan via onderstaande knop. De eerste samenkomst van de werkgroep zal digitaal plaatsvinden op 13 maart 2023 om 19u30. Geïnteresseerde burgers voor de werkgroep zullen enkele dagen vooraf een link ontvangen.

Inschrijven

Meer info:
reindert.deschrijver@klimaatpunt.be of 0497 41 22 15.
milieu@haviland.be of 0485 44 11 21.

Gepubliceerd op ma 16 jan 2023