Gemeente Steenokkerzeel

Sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Om de ouders van alle stilgeboren kindjes een hart onder de riem te steken, starten we in Steenokkerzeel met een sterrenregister. Alle sterrenkindjes kunnen symbolisch geregistreerd worden, ook indien ze jonger zijn dan 140 dagen (de termijn voor een wettelijke aangifte).

Het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap of bij de geboorte is een ingrijpende en emotionele ervaring, ongeacht de duur van de zwangerschap.

Als gemeente willen wij ouders van sterrenkindjes een hart onder de riem steken en openen we daarom een sterrenregister.

Gezinnen die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap, kunnen vandaag wettelijk gezien geen aangifte doen. Maar in Steenokkerzeel willen we ook de pijn en het verdriet die met dit verlies gepaard gaan, erkennen. In het sterrenregister kunnen ouders hun kindje daarom symbolisch registreren.

De aangifte heeft geen juridische waarde, maar kan de gezinnen wel helpen bij de verwerking van het verlies. Het register staat ook open voor stilgeboren kindjes waarvan in het verleden nooit eerder aangifte werd gedaan.

Indien de ouders dat wensen, ontvangen ze na de registratie een symbolische akte.

Je kan de registratie online doen of na afspraak bij de dienst Burgerzaken.

 
Gepubliceerd op ma 26 feb 2024