Gemeente Steenokkerzeel

Doe de tekencheck

Wat is de tekenrisicokaart?

Risicokaarten vormen een belangrijk instrument bij het bepalen van de focus van preventie- en controlemaatregelen. In Vlaanderen zitten er niet overal evenveel teken. Er zijn regio's waar de kans groter is om met teken in contact te komen en waar het risico op een tekenbeet groter is. Op basis van de gegevens van het aantal tekenbeten die geregistreerd worden in tekennet.be en een aantal omgevingsindicatoren werd de kans op een tekenbeet ingeschat voor alle Vlaamse gemeenten.

Steenokkerzeel valt in risicoklasse 2 = matig verhoogd risico.

Tekenbeten en de ziekte van Lyme

Buiten zijn, bewegen in en genieten van de natuur is leuk en bovenal gezond. Toch moet je oppassen voor de aanwezigheid van teken. Deze kunnen namelijk een aantal ziekten overdragen op de mens.

Let daarom op bij het wandelen in gras, heide, riet en struikgewas en draag voor zulke activiteiten buiten een lange broek en kousen.  Controleer jezelf of de anderen nadien op de aanwezigheid van teken.

Teken komen van onderen op je lichaam en zoeken daarna een warm plekje op. Als je laag struikgewas in gebukte positie doorkruist, is je hoofd of bovenlichaam ook aanlokkelijk voor teken.                                                                                      

Wat is een teek?

Teken zijn kleine spinachtigen die zich vastbijten in je huid om zich te voeden. Zo verspreiden ze ziekten.  Teken bestaan in verschillende maten van een speldekopje tot een heus insect.  Opvallend is dat ze heel vast blijven zitten als je eraan komt. Als de teek snel verwijderd wordt is het risico op besmetting het kleinst. Ook niet alle teken zijn besmet. Daarom ben je best alert en gewaarschuwd.

Teken kunnen diverse ziekten overbrengen. Niet elke beet is besmettelijk (in België is ongeveer 10% van de teken geïnfecteerd). Een geïnfecteerde teek draagt de bacterie niet per se over en iemand die besmet wordt met de bacterie zal niet per se ziek worden.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme (of borrieliose) is het meest gekend.
Enkele symptomen zijn aanvankelijk een groter wordende rode kring op de huid (Erythema Migrans) en/of een griepachtige toestand (tot enkele weken na de beet). De ziekte van Lyme kan efficiënt worden behandeld met antibiotica als de diagnose tijdig wordt gesteld. In een later stadium is de ziekte echter problematisch. Bij ons is het risico beperkt maar niet onbestaande. Contacteer bij ziektesymptomen je huisarts.

Geniet van een wandeling in de natuur. Draag gepaste kledij en blijf op de paden.
Controleer wel jezelf, anderen en je huisdieren.

Meer info

We verwijzen naar enkele interessante websites:

www.tekennet.be

Meld een opgelopen tekenbeet bij jezelf of iemand anders via deze website.
Je kan ook deelnemen aan de continue opvolging door je hiervoor in te schrijven.
Je deelname laat toe om de risicogebieden voor het oplopen van een tekenbeet in kaart te brengen. In 2018 waren er voor Steenokkerzeel 10 registraties.

www.tekenbeten.be

Deze website is zeer interessant voor hoe je moet omgaan met teken en tekenbeten.
Vind je een teek? Verwijder hem dan rustig en in één beweging.