Gemeente Steenokkerzeel

Tip 1: beveiliging van jouw online accounts

Thema 1 van de cyberveiligheidsmaand focust op de beveiliging van jouw (online) accounts. Hoe beter de beveiliging van jouw accounts is, hoe kleiner de kans dat iemand kan inbreken. Een eerste belangrijke tip om jouw accounts te beveiligen, is om sterke wachtwoorden te gebruiken.

Zo is een wachtwoord best 15 tekens lang en komen er kleine letters, hoofdletters, cijfers en symbolen in voor. Voor elk account voorzie je ook een ander sterk wachtwoord.

Het advies rond het gebruik van verscheidene sterk wachtwoorden wordt vaak niet opgevolgd, omdat mensen zoveel wachtwoorden niet kunnen onthouden. Toch zijn hier oplossingen voor. Zo kan je in een boekje de verschillende wachtwoorden opschrijven, maar dan mag je dit boekje niet in de buurt van de computer of laptop bewaren én moet je dit boekje op een veilige plaats bewaren. Een andere mogelijkheid is het installeren van een wachtwoordmanager. De wachtwoordmanager is vaak gratis en gemakkelijk in gebruik. De wachtwoordmanager slaat dan al jouw wachtwoorden op.

Een andere tip is om een meervoudige authenticatie in te stellen. Met een meervoudige authenticatie heb je niet alleen een wachtwoord nodig om aan te melden, maar ook bijvoorbeeld een code die je via sms ontvangt. Deze stap zorgt voor een extra beveiliging.

Gepubliceerd op di 12 okt 2021