Gemeente Steenokkerzeel

Van dure leegstand naar verhuurbaar pand

Met het project WarmNest zet de gemeente Steenokkerzeel samen met 3Wplus en Klimaatpunt zich in om leegstaande panden om te vormen naar energiezuinige sociale woningen.

De lijst van voordelen voor eigenaars is lang. De eigenaars worden volledig ontzorgd bij de renovatie. Van het opstellen van een renovatieplan en de zoektocht naar aannemers tot de opvolging van werken en het aanvragen van premies. Net omdat het om sociale huur gaat, liggen die renovatiepremies een stuk hoger. En voor eigenaars zijn er nog andere fiscale voordelen. Nog een belangrijk voordeel is dat eigenaars geen leegstandsbelasting moeten betalen maar wel huurinkomsten ontvangen.

Omdat de verhuur via een sociaal verhuurkantoor gaat, zijn de huurinkomsten gegarandeerd. En het onderhoud en het beheer van de sociale woning neemt het verhuurkantoor voor haar rekening.

Het project Warm Nest is een proefproject dat voor het grootste deel gefinancierd wordt met subsidies vanuit Vlaanderen. Eigenaars van leegstaande woningen in Drogenbos, Gooik, Grimbergen, Halle, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Lennik, Machelen, Meise, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Vilvoorde en Zemst kunnen met het project WarmNest gratis begeleiding krijgen om hun pand energiezuinig te renoveren en te verhuren via een sociaal verhuurkantoor. Dit project heeft als doel het aantal leegstaande woningen te verminderen, woningen energetisch klaar te maken voor de toekomst en zorgt zo ook voor meer kwalitatieve huurwoningen op de privémarkt.

Voor meer informatie kan je de woonconsulente, Sabien Flamang, contacteren op het nummer 02 254 19 64 of via woonloket@steenokkerzeel.be.

Gepubliceerd op vr 08 jul 2022