Gemeente Steenokkerzeel

Verkiezingen juni 2024 - Jongeren van 16 en 17 mogen stemmen bij Europese verkiezingen

Op 9 juni 2024 vinden de Europese verkiezingen plaats. Na Malta, Duitsland en Oostenrijk is België het vierde Europese land waar zestien- en zeventienjarigen kunnen deelnemen aan de Europese Parlementsverkiezingen.

De beslissingen die op Europees niveau genomen worden, hebben vaak impact op de toekomst van jongeren. Denk maar aan thema's zoals klimaat en mobiliteit. Daarom wil de regering dat ook jongeren hun stem kunnen laten horen. 

Jonge Belgen moeten zich niet langer inschrijven voor de verkiezing van het Europees Parlement. Ze zullen automatisch op de kiezerslijst staan. Nochtans zal de stemming voor deze jongeren niet verplicht zijn.

Jonge Europeanen die in België verblijven moeten zich inschrijven als ze willen stemmen voor de verkiezing van het Europees Parlement. Ze zullen dus enkel op de kiezerslijst staan indien ze zich uiterlijk op 31 maart 2024 inschrijven.

Zelfs als ze zich inschrijven, blijft de stemming voor deze jonge Europeanen niet verplicht 
(omgekeerd is de stemming verplicht voor Europeanen ouder dan 18 jaar die zich inschrijven als kiezer voor de verkiezing van het Europees Parlement).