Gemeente Steenokkerzeel

Verplaatsingen

Wanneer mag ik buiten komen?
Je wordt verwacht van zoveel mogelijk thuis te blijven. Je mag enkel buitenkomen voor volgende zaken:

- Gaan werken
- Een verplaatsing in het kader van je werk
- Naar de winkel gaan
- Naar de dokter gaan
- Hulp bieden aan kwetsbare personen

Deze maatregelen gelden t.e.m. 19 april 2020.

Mogen er bezoeken worden gebracht aan familie die niet onder hetzelfde dak wonen?
Het bezoek aan familie die niet onder hetzelfde dak woont wordt afgeraden, behalve om hulp te bieden aan kwetsbare personen (om bijstand en zorgen te voorzien voor oudere personen, voor minderjarigen, voor personen met een handicap en voor kwetsbare personen).

Is er een samenscholingsverbod?
Ja, alle samenscholingen vanaf meer dan twee personen zijn verboden.

Mag ik nog gaan werken?  
Voor de werkomgeving: eerst en vooral wordt benadrukt dat het land blijft werken. Er wordt niet gevraagd het werk stil te leggen, wel om het werk te organiseren met inachtneming van de nodige maatregelen. De maatregelen aangaande telewerk blijven van kracht en worden in de mate van het mogelijke uitgebreid en versterkt. Indien telewerk niet mogelijk is moet de social distancing gewaarborgd worden. Is zelfs dit niet mogelijk moet het bedrijf tijdelijk de deuren sluiten. Vergaderingen gaan enkel door indien ook hier de nodige maatregelen worden genomen (noodzakelijkheid, niet teveel mensen in kleine ruimte, …). Alle bedrijfsrestaurants worden gesloten, afhalen kan wel.

Kan ik het openbaar vervoer nog nemen? 
Het openbaar vervoer blijft actief maar dient enkel gebruikt te worden voor essentiële reizen. De social distancing is ook hierbij van toepassing. Zorg dat je het reisschema zoveel mogelijk aanpast om de "spitsuren" te vermijden. De lijn en de NMBS hebben hun dienstregeling aangepast. Je kan deze terugvinden op de desbetreffende sites. De lijn vraag zijn passagiers wel om achteraan op te stappen en het vervoersbewijs op voorhand te kopen.

Mag ik nog naar het buitenland reizen?
Alle niet-essentiële reizen zijn verboden. Ook binnenlandse reizen naar bv. een buitenverblijf zijn verboden.

Kan ik nog een bezoek brengen in het ziekenhuis?
Alle consultaties, testen en niet dringende medische ingrepen worden geannuleerd. Enkel urgente en/of levensnoodzakelijke consultaties, onderzoeken en interventies mogen plaatsvinden.

Enkel bezoeken van stagiaires, ouders van gehospitaliseerde kinderen en dichte familie van patiënten in kritieke toestand of in palliatieve fase zijn toegestaan.

Hoe ver van huis mag je wandelen/fietsen?
Er is hier momenteel geen limiet op. Wel moet je van thuis uit vertrekken en aankomen en wordt er gevraagd zo dicht mogelijk bij huis te blijven.

Mogen kinderen van gescheiden ouders nog van de ene naar de andere ouder?
Ja maar probeer niet essentiële verplaatsingen te vermijden.

Heb ik een attest van het werk nodig?
Nee, het vergemakkelijkt wel de eventuele controle van de politie.

Mag ik met mijn auto naar het park voor een wandeling?
Nee. Dit is een niet-essentiële verplaatsing en kan dus ook beboet worden. 

Mogen particuliere zwerfvuilacties nog doorgaan?
Zoals altijd wordt er verwacht at iedereen zijn of haar afval in de daarvoor bestemde vuilnisbak gooit. Particuliere zwerfvuilacties zijn een niet-essentiële verplaatsing en kunnen daarom dus ook beboet worden.

Mogen we ons verplaatsen naar de glascontainers, kledingcontainers, ...?
Ja, dat mag.