Gemeente Steenokkerzeel

Voor inwoners

Kan ik nog op restaurant, café, naar de frituur of op hotel? 
Horecazaken kunnen klanten ontvangen, mits naleving van het protocol, dat onder meer volgende voorwaarden bevat:
- Enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan
- Elke klant moet aan zijn eigen tafel blijven
- Het dragen van een mondmasker door het personeel is verplicht in de zaal en keuken
- Bediening aan de bar is niet toegestaan
- Drankgelegenheden en restaurants mogen tot één uur 's nachts open blijven.
- De tafels worden zo geplaatst dat een afstand van minstens 1,5 meter tussen de tafels wordt gegarandeerd, tenzij de tafels worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief met een minimale hoogte van 1,8 meter.
Discotheken en dancings blijven gesloten tot en met 31 augustus 2020.

Kan ik nog gaan winkelen? 
Alle ondernemingen die goederen of diensten aanbieden aan consumenten mogen openen voor het publiek, met uitzondering van:
- De wellnesscentra, met inbegrip van sauna's
- De pretparken en binnenspeeltuinen
- De bioscopen
- Publiek toegankelijke zwembaden
- De casino's, speelautomatenhallen en wedkantoren
Van bovenstaande ondernemingen zijn diensten aan huis eveneens niet toegelaten.
Voor al deze uitzonderingen is de heropening voorzien op 1 juli 2020.

Moet men een voedselvoorraad aanleggen?
Voedingswinkels blijven op een normale manier bevoorraad worden en blijven open zoals gebruikelijk. Om de normale gang van zaken te waarborgen vragen we iedereen geen voedselvoorraad aan te leggen en iedereen de kans te geven op gevulde rekken bij het winkelen.

De overheid probeert het hamsteren ook tegen te gaan door E-commerce en afhalen aan afhaalpunten te stimuleren. Ook op woekerprijzen wordt gereageerd.

Gaat de markt nog door? 
Lokale markten met 50 of minder kramen, die op regelmatige basis georganiseerd worden, kunnen plaatsvinden, onder voorbehoud van een voorafgaande toestemming van de lokale overheid. De kramen zullen verspreid worden over het marktplein en de gemeente zal voor borden en dranghekken zorgen zodat de social distancing kan gewaarborgd worden.
In Steenokkerzeel zal er in de voormiddag (8u-12u) een voedingsmarkt zijn en in de namiddag (14u-17u) een textielmarkt.

Zijn foodtrucks, kiosken en voedingsstanden toegelaten?
Een individuele ambulante activiteit mag worden uitgeoefend op de gebruikelijke plaats (of het gebruikelijke traject) mits voorafgaande toestemming van de lokale overheid.

Wat als je werkloos bent door het coronavirus? Moet je je hypotheek of persoonlijke lening nog betalen?
Tot 30 september moeten tijdelijke werkloze Belgen geen leningen meer terugbetalen en nieuwe kredieten zijn mogelijk. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met uw bank.

Dienen documenten i.v.m. tijdelijke werkloosheid nog steeds afgestempeld te worden door de gemeente?
Voor wat betreft de tijdelijke werkloosheid ten gevolge van het coronavirus, werd de procedure sterk vereenvoudigd. Je kan hier meer informatie over terugvinden op deze link.

Mag een tijdelijke werkloosheid gecombineerd worden met andere activiteiten?
Wegens uitzonderlijke omstandigheden is het toegestaan om van 13 maart tot 13 juni 2020 de tijdelijke werkloosheidsuitkering te combineren met een andere activiteit (vrijwilligerswerk, aanvullende activiteit). Deze datum is nu dus verstreken.

In heel België zijn de controlecentra voor autokeuring gesloten. Ben ik nog steeds geldig verzekerd als mijn keuringsbewijs na 13 maart 2020 vervalt?
Sinds 4 mei 2020 zijn de autokeuringscentra weer geopend. Voor de normale keuringen van personenwagens en lichte vrachtvoertuigen die tussen 13 maart en 3 juni 2020 naar de keuring moe(s)ten krijgen uitstel/verlenging tot en met 4 november 2020.