Gemeente Steenokkerzeel

Vrijdag 4 oktober: boekvoorstelling 'Vergeten vleugels' (een stukje geschiedenis van Perk)

2 juni 1942. Vijf jonge mannen aan boord van een bommenwerper vliegen huiswaarts na een luchtaanval op de Duitse stad Essen. De adrenaline giert door hun lichamen. Over een uur bereiken ze de Engelse kust en in gedachten zijn ze reeds bij hun vrienden en geliefden. Maar dan slaat het noodlot toe.

Vergeten vleugels beschrijft de spannende zoektocht naar de families van drie Engelse en twee Canadese vliegeniers, bemanning van een RAF-bommenwerper die boven Brabant, net ten zuiden van Mechelen werd neergehaald door een vijandelijke nachtjager.
Aan de hand van Duitse, Engelse en Canadese documenten gevonden in musea, bibliotheken en militaire archieven, authentieke getuigenissen, memoires en talloze contacten met familieleden kon een perfecte reconstructie gemaakt worden van hun laatste vlucht en komen we meer te weten over de mensen achter de feiten en het leven van deze soldaten na de oorlog.”

Tot zover een stukje van de flaptekst. Maar het wordt pas echt interessant als je weet dat “net ten zuiden van Mechelen” ergens in de buurt van het Heilig Hart in Perk blijkt te zijn.
Geboren Perkenaar Bruno Gielis ontdekt in de jaren zeventig een arduinen kruis met onleesbare tekst in de berm bij de witloofvelden van zijn grootvader. Het laat hem nooit meer helemaal los.
In 2008 rakelt een artikel in het lentenummer van ‘de Veerle’ van onze plaatselijke heemkring alles weer op en vanaf dan begint Bruno’s 10 jaar durende speurtocht naar het ware verhaal van het neergehaalde toestel.
Hij spreekt met Perkenaren die zich de feiten nog herinneren, duikt in Engelse en Canadese archieven, spreekt met nabestaanden, krijgt dagboeken van de overlevenden te pakken, vindt met behulp van luchtfoto’s van Engelse spionagevluchten de exacte plek van de crash,… en giet alles in een zeer mooi gedocumenteerd boek dat leest als een thriller en eigenlijk een stukje geschiedenis van Perk beschrijft.
Wij zijn dan ook heel blij dat dit boek bij ons in de bib voorgesteld wordt in het bijzijn van enkele Engelse en Canadese nazaten van de bemanning, die daarvoor speciaal overkomen.

Wanneer
vrijdag 4 oktober 2019 om 20u

Waar
bibliotheek, Mulslaan 4, Steenokkerzeel

Info en inschrijven
bibliotheek – 02 252 59 08
bibliotheek@steenokkerzeel.be
De inkom is gratis, maar je moet je wel op voorhand inschrijven.

Gepubliceerd op ma 09 sep 2019