Gemeente Steenokkerzeel

Zorg, Gezondheid & Vrijwilligers

Ik wil graag helpen. Wat kan ik doen?
De coronacrisis heeft een zware impact op het dagelijkse leven. Naast de regels van de federale overheid, die we allemaal strikt moeten opvolgen, moedigen we ook graag burgerinitiatieven aan. Voor alle informatie hierover kan je terecht op deze pagina.

Ik heb thuis nog wat mondmaskers, beschermschorten, ontsmettingsalcohol, ... liggen. Kan ik helpen?
We kunnen jouw hulp zeker gebruiken! Er dreigt een nijpend tekort aan o.a. mondmaskers, beschermschorten, ontsmettingsalcohol, beschermingsbrillen, ... Alles wat je thuis hebt liggen, komt dus goed van pas! Je kan alles binnenbrengen in het gemeentehuis. Er zal een kartonnen doos staan tussen de schuifdeuren waar je alles kan deponeren. Alle beetjes helpen... Wij zorgen dat het op de juiste plaats terecht komt.

Ben ik verzekerd als vrijwilliger?
Mensen dat zich willen inzetten in het kader van Vlaanderen Helpt, doen dat in opdracht van de Vlaamse overheid. De Vlaamse overheid zorgt ervoor dat je, als je helpt als vrijwilliger in dit verband, je verzekerd bent.
Een vrijwilliger is iemand die zich uit vrije wil en onbezoldigd inzet voor anderen, in min of meer georganiseerd verband, in dit geval de Vlaamse overheid.

In essentie ben je verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en lichamelijke ongevallen. Meer details over de polis kan je hier vinden.

Kunnen bloeddonatiecentra openlijven?
Ja, bloedinzamelingen dienen verder te gaan, mits inachtneming van de social distancing en de hygiënische maatregelen. Personen die ziek zijn, dienen zoals steeds te worden uitgesloten. Ook in Steenokkerzeel (GC De Corren, 6 mei) en Perk (Zaal Teniers, 13 mei)zullen de zalen uitzonderlijk open zijn voor bloeddonaties. Bloed geven is zeker in deze periode nog steeds heel belangrijk. De inachtneming van de social distance moet ook hier gewaarborgd blijven.

Kan ik nog iemand in een assistentiewoning of serviceflat bezoeken?
Enkel strikt noodzakelijk bezoek van zorgverleners en mantelzorgers (+18 jaar) is nog toegelaten. Bezoek dat niet strikt noodzakelijk is vragen we om uit te stellen. Bewoners mogen ook niet bij elkaar op bezoek en zoeken elkaar niet op in de ontmoetingsruimte. Bezoekers die verkouden/ziek zijn krijgen geen toegang.

Is er een risico op infectie door contact met verpakkingen?
Dat risico bestaat, maar is veel kleiner dan door rechtstreeks contact met een besmet persoon. Het is belangrijk om regelmatig en grondig de handen te wassen na contact met oppervlakken en verpakkingen die door veel mensen worden aangeraakt.

Mogen persoonlijke assistenten voor personen met een handicap hun activiteiten voortzetten?
Ja, absoluut.

Zijn er specifieke maatregelen van toepassing voor het vervoer van personen met een beperkte mobiliteit?
Het is belangrijk dat er geen nieuwe sociale mixen ontstaan. Het vervoer kan dus voortgaan maar er moet zoveel mogelijk over gewaakt worden dat dezelfde combinatie chauffeurs en personen met een beperkte mobiliteit worden behouden, mits inachtneming van de social distancing maatregelen.

Wat met vrijwillig transport van mindervaliden en hulpbehoevenden?
Deze initiatieven mogen doorgaan, maar met slechts één persoon bovenop de chauffeur per traject.

Moeten thuisverpleegkundigen verder werken?
Ja, de thuiszorg blijft bestaan.

Waar kan ik als mantelzorger met vragen terecht?
Mantelzorgers die met vragen zitten of even nood hebben aan een luisterend oor, kunnen bellen naar de Samana mantelzorgtelefoon. Je kan er terecht met al je vragen of er in vertrouwen je hart luchten bij iemand die vanuit eigen ervaring de situatie begrijpt. De Mantelzorgtelefoon is iedere werkdag op 078 15 50 20 van 10u tot 12u en van 13u tot 16u bereikbaar. Meer informatie vind je via volgende link.

Wat als ik zelf mijn boodschappen niet meer kan doen?
Je kan beroep doen op één van de vele vrijwilligers uit onze gemeente. Ook Samana biedt een boodschappenlijn aan voor mensen die door verminderde weerstand of kwetsbaarheid door ziekte geen boodschappen kunnen doen. Deze lijn geldt ook voor mantelzorgers die wat extra hulp kunnen gebruiken bij het boodschappen doen. De Samana-boodschappenlijn is gratis en bereikbaar op 0800 95 001 tijdens de week van 10u tot 12u. Meer informatie vind je hier.