Gemeente Steenokkerzeel

Wat zijn jouw plannen voor de kerken in 1820?

Het gemeentebestuur en de kerkbesturen van Steenokkerzeel gaan tijdens de zomermaanden op zoek naar ideeën over het toekomstig gebruik van de kerken op het 1820-grondgebied. Naast de erediensten in bepaalde kerken zouden er ook nog andere activiteiten kunnen plaatsvinden in de gebouwen.

We doen voor dit project ook graag beroep op jullie creativiteit! Wie plannen heeft voor de kerken, kan ze insturen via https://denkmee.steenokkerzeel.be/kerkenbeleidsplan of gebruik maken van de ideeënbussen in het dorp.

Vlaanderen telt meer dan 1800 parochiekerken. Lange tijd waren deze kerken letterlijk en figuurlijk het middelpunt van het dorp. De laatste decennia neemt het aantal kerkbezoekers en priesters echter geleidelijk aan af. Kerkgebouwen worden minder vaak gebruikt voor de eredienst, maar het onderhoud blijft heel wat energie en middelen vergen.

De gemeente Steenokkerzeel heeft Parcum, een expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur, onder de arm genomen om samen met het centraal kerkbestuur, de vier kerkfabrieken, de pastorale ploeg en de hele bevolking van Steenokkerzeel op zoek te gaan naar gedragen ideeën voor het toekomstig gebruik van de kerkgebouwen.

Wie plannen heeft, kan ze tijdens de maanden juli en augustus snel en eenvoudig insturen via de online enquête op https://denkmee.steenokkerzeel.be/kerkenbeleidsplan, het nieuwe participatieplatform van de gemeente. Wie wil, kan ook gebruiken maken van de ideeënbussen die aan elk van de vier kerken in de gemeente staan. Inwoners kunnen de papieren vragenlijst terugvinden in het gemeentelijk infoblad Den Beiaard of terugvinden aan de ideeënbussen zelf.

In het najaar zullen ook enkele inspirerende brainstormsessies plaatsvinden in de verschillende kerken. Meer details hierover worden later gecommuniceerd.

Ik vul de enquête online in.

Gepubliceerd op wo 28 jul 2021