Gemeente Steenokkerzeel

Wij maaien hier minder voor meer biodiversiteit

Hier en daar gaan er algemene bordjes opduiken met de boodschap: “Wij maaien hier minder voor meer biodiversiteit”.

Niet maaien in mei. Het klinkt je misschien wel bekend in de oren. Of misschien doet de welbekende liedjestekst ‘Laat het gras maar groeien’ wel een belletje rinkelen? ‘Maai Mei Niet’ is een laagdrempelig project waarbij de wetenschap en burgers de handen in elkaar slaan.  

Met deze campagne worden burgers, bedrijven en lokale besturen aangespoord om hun gras te laten groeien. Door de actie elk jaar te herhalen, hoopt men niet enkel een sensibiliseringsactie op poten te zetten, maar daarnaast ook een zicht te krijgen op wat groeit in de tuin van de Belg. Het leuke aan de actie is dat je met kleine (en vaak zelfs plezierige) ingrepen de biodiversiteit kan verhogen en je tuin ook gewoonweg een stuk minder saai wordt. Zo kan je creatief maaien (originele vormen zoals bv. cirkels, een doolhof…) of een heuse bloemenweide creëren! Ben je toch eerder liefhebber van een strakkere tuin, kan je er uiteraard ook steeds voor kiezen om slechts enkele stroken gras laten staan.  

Ook de gemeente doet mee!  

In 2021 heeft de gemeente tijdens de maand mei ongeveer 1/8 van de totaal te maaien oppervlakte aan grasperken - goed voor ruim 1 hectare - tijdelijk niet gemaaid. In 2022 gaan we samen met de aangestelde groenaannemer nog iets creatiever te werk.

Benieuwd? Hou dan zeker de gemeentelijke grasperken in het oog!  

Laat het gras dus maar groeien! Doen, écht doen! De bijen en andere insecten zijn je alvast dankbaar! Dit is een campagne van Knack/ LeVif, met de steun van Bond Beter Leefmilieu, Het Ministerie voor Natuur, Velt en MijnTuinLab (KULeuven). 

Meer info: https://maaimeiniet.be/.  

Naast maai mei niet zijn er ook de volgende initiatieven: Bijenvriendelijke gemeente, een wedstrijdactie van het VVOG en de Week van de bij (in 2022 de 9de editie van zondag 29 mei tot en met zondag 5 juni) een initiatief van de Vlaamse overheid, Departement omgeving.

De gemeente doet mee om naast meer bloemen voor onze bestuivers, bijen, hommels, vlinders, ook nuttige predatoren te behouden. Wist je dat de larven van gaasvliegen  ongewenste insecten zoals bladluizen, jonge eikenprocessierupsen en dergelijke eten? De volwassen gaasvliegen hebben echter nectar en stuifmeel van o.a. bloeiende struiken en schermbloemigen nodig.
In het voorjaar zijn er weinig bloemen. We planten hiervoor bloembollen. Zeker de sieruien geven veel nectar. Deze bloembolplanten dienen zich echter goed te kunnen aansterken voor een mooie bloei in het volgend voorjaar. Hiertoe maaien we tot in juni niet rondom de bloembollen.
Hier en daar steken we een handje toe door wilde bloemen in te zaaien. In onze bermen en elders groeien er hier en daar onverwachte, mooie en soms ook zeldzame planten. Deze willen we meer kansen geven. 

Gepubliceerd op do 28 apr 2022