De zilverlinde dateert vermoedelijk van de 2de helft van de 18de eeuw. Met een stamomtrek van 4,31m en een hoogte van 22,50m is deze boom vermoedelijk de hoogste, dikste en oudste zilverlinde uit de regio. Sinds 2004 is ze dan ook aangeduid als beschermd monument door het Agentschap Onroerend Erfgoed.
Na onderzoek van gecertifieerde boomchirurgen wordt de volgende conclusie bereikt: De zilverlinde is vrijwel volledig afgestorven (…) De boom vertoont op het moment van de controle ernstige gebreken met acuut gevaar in de directe omgeving van de boom. Omdat het risico voor de omgeving te hoog is, wordt deze boom best zo snel mogelijk geveld (…) waarbij lagere delen van de boom worden behouden (…)
Het dood en rottend hout van de stam dat behouden blijft, vormt een waardevol en zeldzaam biotoop voor verschillende organismen.
De Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Brabantse Kouters – een door Onroerend Erfgoed erkend samenwerkingsverband tussen Steenokkerzeel en verschillende omliggende gemeentes – volgt dit besluit.
Hoe kwam dit besluit tot stand?
- Juli 2022
In de zomer van 2022 merkt een bezorgde burger op dat de lindeboom amper bladeren draagt. De gemeente wordt op de hoogte gebracht, en diezelfde zomer vindt er in juli een werfbezoek plaats van Terra Nostra, een kennisbureau dat adviezen verschaft over bomen en bodem. Zij onderzoeken welke stappen genomen kunnen worden opdat de boom zich weer zou kunnen herstellen.
- Augustus 2022
De aanbevelingen van Terra Nostra worden uitgevoerd. Het bodemleven wordt extra gestimuleerd door volgende maatregelen:
-
- Rondom de boom wordt er geploft. Het ploffen van bomen is een ingreep om de wortels van een boom weer ruimte te geven. Een holle staaf wordt in de grond gestoken op meerdere plaatsen rond de boom. Door die staaf wordt lucht onder druk in de grond geïnjecteerd die de aarde losmaakt en zo de wortels meer plaats geeft om verder te groeien.
- De begroeiing rond de boom wordt niet meer gemaaid.
- Er wordt extra schors gelegd.
- Er wordt extra compost aangebracht rondom de boom.
- Er wordt extra water aan de boom gegeven.
- Najaar 2022/Voorjaar 2023
Na dit eerste onderhoud wordt de gezondheid van de boom opgevolgd door de gemeente, en wordt er op regelmatige basis extra water gegeven. Het is afwachten tot de volgende lente om te kijken of de boom tekenen van verbetering zal tonen.
- Lente/zomer 2023
De toestand van de boom lijkt niet te verbeteren. Er worden stappen ondernomen om in de lente van 2024 een boomonderzoek te laten plaatsvinden om de toekomst van de boom te bepalen.
- December 2023
De gemeente krijgt de vraag of ze geïnteresseerd zou zijn in het aankopen van een stuk bouwgrond in de Stationslaan. Dit perceel grenst aan de grond waarop de lindeboom zich bevindt en, indien er op gebouwd wordt, zou dat invloed kunnen hebben op de gezondheid van de boom.
De gemeente besluit om, vooraleer ze beslist over de aankoop van de grond, verder te onderzoeken of de boom nog voldoende overlevingskansen heeft. Dat moet blijken in de lente van 2024.
- Mei 2024
Nadat de boom geen tekenen van herstel lijkt te vertonen in de lente en zomer van 2023, wordt een boomonderzoek door twee gecertifieerde boomchirurgen uitgevoerd. Zij bereiken de conclusie dat de boom vrijwel volledig afgestorven is" en dat er "een acuut gevaar is in de directe omgeving van de boom." De gemeente besluit dan ook om het perceel dat grenst aan de boom niet aan te kopen.
- Toekomstplannen
Wat er met het parkje rond de boom in de toekomst zal gebeuren, wordt verder onderzocht door de betrokken organisaties. Het aanplanten van een of meerdere nieuwe bomen rondom de behouden stam is een optie. Wanneer hier meer duidelijkheid over is, zal daarover gecommuniceerd worden via de gemeentelijke kanalen.
Voor meer info, mail naar: info@steenokkerzeel.be