We komen het allemaal wel eens tegen, een zwerfkatje. In de natuur vormen (zwerf)katten in principe geen probleem voor de omgeving: de wilde katten houden elkaar in evenwicht doordat ze elk hun territorium opbouwen en ze eten allerlei ongedierte.
Wanneer de katten echter gevoederd worden, trekt dit soortgenoten aan. De vele katten op een kleine oppervlakte zorgen dan vaak voor overlast. Daarnaast krijgen de zwerfkatten vaak kittens waardoor de populatie erg gaat toenemen.
De methode van vangen, steriliseren en terugplaatsen (terug te vinden in de zwerfkattengids van de Vlaamse overheid), heeft veel voordelen, zowel voor de bevolking als voor de zwerfkatten zelf. Na sterilisatie zullen de katten bijvoorbeeld veel minder gaan sproeien. De geur- en geluidshinder en andere overlast zullen sterk verminderen.
Help, ik vind een zwerfkat. Wat kan ik doen?
- Ga na of het effectief om een zwerfkat gaat. Ziet het dier er verhongerd uit, is het dier schuw, ziet het dier er onverzorgd uit…?
- Gaat het wel degelijk om een zwerfkat? Maak dan een melding bij de Milieudienst.
Dit kan op volgende manieren:
- contact via 02 254 19 52 of milieu@steenokkerzeel.be
- een digitale melding via de gemeentelijke app
- een digitale melding via de website
- De Milieudienst neemt contact op met de dierenarts die het zwerfkattenbeleid binnen onze gemeente opvolgt.
- De dierenarts vangt de zwerfkat in kwestie en verstrekt de nodige zorg (o.a. steriliseren). Dankzij de sterilisatie wordt de zwerfkattenpopulatie onder controle gehouden, en vermijden we potentieel dierenleed.
- De kat wordt teruggeplaatst