Gemeente Steenokkerzeel

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een grote wespensoort afkomstig uit Azië en heeft zich verspreid naar andere delen van de wereld, waaronder Europa.

Aziatische hoornaars zijn roofzuchtige insecten die voornamelijk leven van bijen, wespen, vlinders, en andere kleine insecten. Ze zijn bekend als actieve jagers en kunnen grote hoeveelheden prooien vangen om hun kolonie te voeden.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

De Aziatische hoornaar is makkelijk te identificeren aan zijn volledig zwarte borststuk en zwarte poten, waarvan de uiteinden felgeel zijn. Op het achterlijf heeft hij twee smalle gele banden aan de voorkant, gevolgd door een bredere gele band verder naar achteren.

Wat als je een Aziatische hoornaar tegenkomt?

Als je een Aziatische hoornaar ziet, blijf kalm en vermijd paniek. Probeer de hoornaar niet te storen en houd afstand om steken te voorkomen.

In principe zijn ze niet agressief naar mensen toe. In de buurt van hun nest daarentegen kunnen ze defensief uit de hoek komen. Laat het bestrijden ervan daarom over aan professionals.

Vindt er toch een aanval plaats?
Dan loop je best meteen weg van het nest en zoek je zo snel mogelijk dekking door bijvoorbeeld naar binnen te gaan. Bescherm hierbij je nek, je gezicht en je ogen. De Aziatische hoornaars kunnen, naast steken, ook gif spuiten in de ogen. 

Wat bij een steek?

Wordt iemand meermaals gestoken door een Aziatische hoornaar? Bel dan meteen 112 voor een ambulance. Als de persoon een allergische reactie vertoont op de steek, kan hij of zij in shock gaan en is medische hulp noodzakelijk.

Hoe weet je of iemand in shock gaat?
Bij pijn rond de plaats van de steek, zou er normaal geen shock optreden. Als de persoon, die gestoken werd, ook op andere plaatsen pijn heeft, is een shock zeer waarschijnlijk. Bel dan zeker ook de MUG.

Wat is de levenscyclus van een Aziatische hoornaar?

  • In de lente bouwt één koningin Aziatische hoornaar een nest. Dit is zo groot als een pingpongballetje en kan je vinden op een beschutte plaats, bijvoorbeeld onder een afdak, in een hok of spouwmuur.
  • Vanaf juni komen de eerste werksters uit en groeit het nest verder uit, tot de grootte van een kleine voetbal.
  • Vanaf augustus verhuist 70% van alle nesten naar een hoger gelegen plaats wegens plaatsgebrek. Een tweede nest wordt dan gebouwd hoog in de top van een boom of aan een gevel. De volledige kolonie verhuist naar dit tweede nest, en het eerste nest wordt verlaten.
  • Op het einde van de zomer kan een nest een doorsnede tot 1 meter bereiken.
  • Met het vallen van de bladeren in de herfst wordt een nest Aziatische hoornaar beter zichtbaar.
  • In de winter sterven darren en werksters, enkel koninginnen zoeken een overwinteringsplaats. Je kan uitzonderlijk een koningin Aziatische hoornaar tegenkomen in huis, die vroegtijdig is ontwaakt. Een nest dat in de winter wordt gevonden is niet meer actief, er zitten geen hoornaars in. Ze hoeven dus ook niet bestreden te worden.

Wat als je een nest van een Aziatische hoornaar ziet?

Om onze inheemse insectenpopulatie te beschermen is het belangrijk om deze soort zo veel mogelijk in te perken. Tot op heden lukt dit nog vrij goed, mede dankzij het team gespecialiseerde brandweermensen dat zich toespitst op het opsporen en vernietigen van deze invasieve soort.

Om de drempel naar het inzetten van de brandweer te verlagen, heeft het zonecollege van de brandweer beslist de verdelging van Aziatische hoornaars niet meer aan te rekenen.

  • Een verdelging aanvragen doe je via het e-loket op vlaamsbrabantwest.be, door te klikken op het icoontje met de wesp.
  • Bijkomend kan je een nest of individu melden op volgende website: vespawatch.be Dit is nuttig voor de monitoring en het onderzoek ervan in Vlaanderen