Gemeente Steenokkerzeel

Meer te beleven in je tuin met de samenaankoop “Behaag je tuin” !

Behaag je tuin is een jaarlijks terugkerende samenaankoop voor (fruit)bomen, hagen, heggen, klimplanten,... 

Het is kwalitatief, streekeigen plantgoed aan een goede prijs.

Alle informatie over de pakketten en boomsoorten vind je vanaf augustus op www.behaagjetuin.be. Je kan in de maanden september en oktober online bestellen. Het bestelde plantgoed wordt begin december aan huis geleverd, of er wordt een afhaalmoment georganiseerd aan de werkliedenloods, Coenenstraat 23.

Met concrete vragen over je bestelling en de aanplanting in je tuin kan je terecht bij Regionaal Landschap Brabantse Kouters op haagplantactie@brabantsekouters.be .

Waarom meedoen?

Met Behaag je tuin koop je inheemse planten aan. Dat zijn streekeigen bomen en struiken die hier van nature voorkomen. Daardoor hebben ze vaak minder onderhoud nodig (bv bemesting), dan ingevoerde soorten. Veel lokale diersoorten zijn afhankelijk van inheemse plantensoorten  voor hun overleving. Insecten, vogels en zoogdieren vinden er voedsel, nest- en schuilplaatsen.  Met deze samenaankoop kies je dus voor plantgoed met een ecologische meerwaarde, en daardoor is er meer te beleven in je tuin, want je krijgt meer vogels en vlinders op bezoek.

Meer bomen en struiken zorgen dat het in je tuin ook voor jou altijd aangenaam vertoeven is. Want te droog, te nat, te heet, … onze tuinen voelen het steeds vaker en lijden eronder. We moeten onze tuin dus aanpassen, om te zorgen dat we ervan kunnen blijven genieten. Bomen en struiken verbeteren met hun wortels de wateropname van de bodem, en met hun bladerdak spelen ze airco én parasol tegelijk.

Aanbod

Het aanbod van Behaag je tuin is heel divers, er is keuze uit 80 soorten loofbomen, hoogstammige fruitbomen, levende takken voor wilgenhutten, hagen, heggen en (klim)planten, … Voor elke type tuin is er iets te vinden, ook voor kleine tuinen.

Bij elke plantsoort staan ook trefwoorden die je helpen kiezen. Wil je een bijvriendelijke heg? Liever wat meer schaduw of net een boom voor een kleinere tuin? Dat zoek je best uit voor je bestelt.

Aanbod:

  • Klimaatbomen: bomen die een langere periode van droogte kunnen verdragen en veel schaduw bieden:  Wintereik, Spaanse aak, Haagbeuk, Winterlinde
  • Bomen die geen last hebben van natte voeten: Zwarte els, (Knot)wilg, Europese vogelkers, Wilgenhut
  • Bijvriendelijke bomen: Hoogstamfruitbomen (lekkere oude variëteiten: appel, peer, kers, kriek, mispel, pruim, perzik, noot), Kleinbladige linde (Winterlinde), Zomerlinde, Boskers, Spaanse aak, Europese vogelkers
  • Bomen geschikt voor kleinere tuinen: Spaanse aak (hoogte 10m-12m, breedte 5-10m), Knotwilg (vormboom, je kan ze zo groot laten worden als je wil – regelmatig snoeien), Wilde lijsterbes (hoogte 8m-12m, breedte 5m-10m), Europese vogelkers en eenstijlige meidoorn.
  • Gemengde pakketten voor hagen, heggen, houtkanten en bosranden: Je kan kiezen uit gemengde pakketten van telkens 30 planten: bloesem- en bessenheg, bijenheg, vogelbosje, bosrand, houtkant, paardenpakket. Met gemengde pakketten krijg je een bredere bloeiboog!
  • Gemengde haag voor kleinere tuinen: pakket met 15 plantjes waaronder 5 liguster, 5 haagbeuk en 5 eénstijlige meidoorn. Goed voor 3 à 4 meter haag.
  • Wilgentakken: Met bundels wilgentakken bouw je een levende groene speelhut of een schaduwrijk plekje. Een handleiding vertelt je stap voor stap hoe je hiervoor te werk gaat.

Kijk op www.behaagjetuin.be voor het volledige aanbod. Daar vind je ook brochures met praktische tips over soortenkeuze, aanleg en onderhoud.

Green Deal Natuurlijke Tuinen: jouw tuin maakt een verschil

Wist je dat Vlaanderen twee miljoen privétuinen telt? Dat is 9% van Vlaanderen en 3 keer zoveel als de oppervlakte natuurgebieden. Plant een boom, struik, gemengde haag of klimplant, en kies daarbij voor enkele streekeigen soorten. Zo zorgt  elke tuin, groot of klein, voor meer natuur en een aangenamer klimaat. Praktische info vind je op https://omgeving.vlaanderen.be/green-deal-natuurlijke-tuinen

Daar vind je per provincie ook contactgegevens van tuinontwerpers, tuinaanleggers en tuinonderhouders die die vertrouwd zijn met het natuurlijk inrichten en beheren van tuinen.

Zakboek voor de Klimaattuin

Kan je wat praktische tips gebruiken over de inrichting van je tuin? Lees dan het Zakboek voor de Klimaattuin, je vindt het in de bib. Met eenvoudige ingrepen is je tuin beschermd tegen extreem weer en krijg je een mooie, gezellige tuin, waar het altijd genieten is. Zeker met het streekeigen plantgoed van “Behaag je tuin”, want hoe meer natuurlijke tuinen, hoe beter het klimaat in onze dorpen!