Steenokkerzeel is een bijenvriendelijke gemeente en doet er alles aan om deze nuttige beestjes een handje te helpen. Naast het aanplanten van bijenvriendelijk openbaar groen werden er recent nieuwe bijenhotels geplaatst en zijn we een samenwerking gestart met een imker om een bijenhal met enkele bijenkorven in te richten.
Wilde bijen hebben het vandaag erg moeilijk in een landschap waarin steeds minder nectarplanten voorkomen. Ook hebben ze te lijden onder pesticidengebruik en ziektes. Maar bijen zijn hard nodig voor de bestuiving van zowel landbouwgewassen en fruitbomen als van onze wilde bloemen en planten.
Onze sier- en moestuinen vormen een grote bron van stuifmeel en nectar voor de bijen en hommels. Wat kan jij doen om je tuin bijenvriendelijk in te richten?
- Wees een bijenheld en breek uit!
80% van de bijen leeft onder de grond. Maar hoe meer verharde oppervlakten er zijn, hoe meer dakloze bijen. Hoe meer gemetste zwembaden, opritten en hagen die vervangen worden door steenkorven, hoe minder voedsel er is voor de bijen.
Vervang (een deel van) de verharding in je (voor)tuin door bijenvriendelijke planten of leg een groendak aan.
Hiervoor kan je subsidies krijgen van de gemeente.
Voor meer informatie kan je op onze website terecht of bij de dienst klimaat en duurzaamheid. Een overzicht van bijenvriendelijke planten vind je hieronder op deze pagina.
Stap op stapstenen
Waarom zou je een volledig verhard tuinpad aanleggen als een paar stapstenen volstaan? Het is duurder en bovendien vergt het veel onderhoud. Een paar stapstenen volstaan om bij nat weer door de tuin te gaan. Leg ze niet hoger dan het grasveld, dan rijd je er met de maaier gewoon overheen. Tip: leg tussen de stapstenen een aparte strook met bloeiende bodembedekkers of vetplanten aan.
Een natuurlijke afscherming
Bouw geen betonnen of stenen kooi rond of in je mooie tuin. Vijftig tinten groen, bloemen en hout brengen rust en leven in je eigen paradijsje. Een natuurlijke afscherming zoals een bloeiende haag of een takkenwal is veel aangenamer en ook mooier. Bovendien is het ook een nest- en schuilplaats voor dieren. Elk seizoen ontdek je er iets nieuws. Ga op ontdekkingstocht in je eigen tuin!
Rijstroken, geen oprit
Een vaalgrijze steenvlakte voor je mooie huis, gewoon om tot bij de garage te rijden? Nee toch? Dan liever meer groen en natuur! Voorzie maximum 2 verharde rijstroken en laat de rest aan je verbeelding over. Werk bijvoorbeeld met lage bodembedekkers. Of laat de natuur haar gang gaan. Grijp in waar nodig tot je en mooie oprit hebt.
- Laat het gras maar bloeien!
Bijen houden van een bloeiend gazon met paardenbloemen, klaver en madeliefjes. Voor de moedigen: maai een deel van je gazon maar 2 keer per jaar: de eerste keer na 15 juni en de tweede keer na 15 september, zoals de overheden de bermen maaien.
- Bloemenmengsels
Bloemenmengsels zijn een lekker voorgerecht of dessert voor de bijen. Opvallende planten zijn zonnebloemen, korenbloemen en klaprozen. Je kan bij de groendienst terecht voor bloemenzaad zolang de voorraad strekt.
- Zorg voor bomen én struiken
Bomen als kers, pruim, appel, peer, kastanje, wilg en linde zorgen jaar na jaar voor stuifmeel en nectar voor de bijen. Alle heesters die bessen vormen zijn bijentoppers, zoals sleedoorn, meidoorn, aalbes, kruisbes, hulst, liguster. Snoei de struiken pas nadat ze in bloei zijn gekomen. In het najaar kan je deelnemen aan de groepsaankoop Behaag je tuin.
- Bloembollen voor de vroege bijen
Plant bloembollen in de borders of in het gras (het gras maai je nadat de bloemen zijn uitgebloeid). Voor jou vormen de bloemen al vroeg op het jaar een kleurenpracht. De eerste bijen krijgen wat te eten nog voor de meeste planten in bloei staan. Via Velt vzw kan je in het voorjaar een bestelling plaatsen voor biologische bloembollen, die je in het najaar geleverd krijgt en plant.
- Klimplanten
Heb je een lege muur? Klimplanten zijn niet alleen nuttig voor de bijen maar bezorgen ons ook verkoeling en een groener uitzicht, wat een impact heeft op ons welbevinden. Wil je een tegeltuin vooraan je woning, graag! Met een voortuin kan je meteen aan de slag. Verwijder zoveel mogelijk verharding en plant de klimplanten. Heb je geen voortuin, dan moet je even toelating vragen aan het schepencollege. Het reglement vind je hier.
- Geen tuin? Creëer een afhaalrestaurant
Ook met bloemen in potten kan je bijen helpen. Bloeiende kruiden zoals lavendel, bieslook, rozemarijn en tijm gedijen goed in bloembakken. Een tegeltuin vergt ook niet veel grondoppervlakte.
- Bed and breakfast
Met een bijenhotel in je tuin zitten de solitaire bijen vlakbij het restaurant dat je van je tuin hebt gemaakt en kan je ze goed observeren. Een bergje grond dat je kaal maakt aan de zuidkant kan ook dienst doen als onderkomen.
- Zonder is gezonder!
Het gebruik van pesticiden is uit den boze. Met een gevarieerde tuin lok je de dieren die een evenwicht in je tuin brengen en ziektes voorkomen. Planten die ergens staan waar ze niet gewenst zijn, kan je manueel aanpakken. Bodembedekkers of een laag mulch onder je planten zijn eveneens een manier om ongewenst kruid weg te houden.
Laten we met zn allen we van onze gemeente een groene, kleurrijke en bijenvriendelijke omgeving maken. Alle beetjes helpen wel degelijk.