Gemeente Steenokkerzeel

Hou je huis koel in de zomer dankzij gratis advies en ontzorging van de werken van 3Wplus

Hoe hou je je huis koel in de zomer? Die vraag stellen we ons steeds vaker nu zomers warmer worden en hittegolven frequenter voorkomen. Hieronder vind je een degelijk overzicht van de maatregelen, opgelijst volgens hun prioriteit.

Naast elke maatregel staat een nummer, dit verwijst naar de tekening naast de tekst waar alle maatregelen in 1 overzicht staan (dwarsdoorsnede woning en tuin). 

De belangrijkste en eerste stap is het creëren van een koel microklimaat rond je huis. De 2de stap is het afschermen van beglaasde oppervlakten met buitenzonnewering of klimplanten. Goed isoleren is zeer belangrijk, maar als maatregel tegen oververhitting komt dit pas op de 4de plaats, na een intensieve natuurlijke nachtventilatie.

Voor het creëren van een koel microklimaat rond je huis kan je deze lente gratis advies op maat en ontzorging van de werken krijgen, aangeboden door 3Wplus. Dwz dat je ook de ontwerpselectie, opvragen van offertes, keuze aannemer en opvolging van de werken gratis kan uitbesteden. De uitvoering van de werken betaal je wel zelf.

De werken omvatten groendaken, gevelgroen en ontharding (zie onderaan).

Koel microklimaat rondom het gebouw (1)

Een koele omgeving rondom de woning creëer je met planten en bomen, want zij zorgen voor schaduw en verdamping. Klimplanten op de gevel voorkomen bijvoorbeeld dat de harde gevelmaterialen warmte opslaan die ze ‘s nachts anders opnieuw afgeven aan de omgeving. Daardoor blijft het ook ’s nachts behoorlijk warm buiten waardoor we niet goed kunnen ventileren.

Als je geen of een kleine tuin hebt kan je kiezen voor klimplanten op de muren en een groendak. Loofbomen zijn interessant omdat ze in de zomer bladerrijk zijn maar in de winter hun bladeren verliezen. Leg enkel verharding aan waar het noodzakelijk is om voeten proper te houden, of met de wagen over te rijden, want ook die stenen slaan zonnewarmte op. 

Beplanting zorgt niet enkel voor schaduw maar ook voor natuurlijke airconditioning. Je hebt vast al gemerkt dat het op een warme zomerdag in een bos aanmerkelijk koeler is, dat is dankzij de natuurlijke verdamping van water via de blaadjes. Verdamping van water is een proces dat warmte onttrekt aan de lucht, of het nu via een boom is of via een vijvertje. Een grote volwassen eik heeft het koelvermogen van 5 aircotoestellen (factcheck UAntwerpen).

Beglaasde oppervlakken (2)

Beperk de zonnewarmte die binnenkomt via de beglaasde oppervlaktes. Voorzie een goede zonwering. Deze bestaan in vele vormen en soorten. Plaats een type die past bij de oriëntatie en grootte van de openingen. Buitenzonwering is veel efficiënter dan binnenzonwering.

Intensieve natuurlijke nachtventilatie (5)

maak gebruik van de koelere temperatuur ‘s nachts om de opgeslagen warmte in de woning af te voeren. Bij voorkeur open je ramen in twee tegenover elkaar liggende gevels. Nog idealer is om een raam helemaal boven en een raam helemaal beneden te openen om een schouweffect te creëren. Om doeltreffend aan nachtventilatie te kunnen doen is stap 1 wel belangrijk: rond de woning een koel microklimaat creëren en tegelijk verhardingen rond de woning beperken, want die geven ’s nachts de warmte af die ze overdag hebben opgeslagen.

Gesloten gebouwdelen (3)

beperk de zonnewarmte die binnenkomt via de buitenmuren en daken door een lichtgekleurde buitenafwerking en het isoleren van muren en daken.

Interne warmtewinsten reduceren (4)

warmtewinsten van elektrische toestellen, lampen,... vermijden.

Passief koelen via ventilatie (6)

ventilatielucht kan passief voorgekoeld worden via een lucht-aardwarmtewisselaar, bodemwarmtewisselaar met koelvloeistof of adiabatische koeling.

Passief koelen met warmtepomp (7)

de woning koelen d.m.v. een lagetemperatuursysteem waarin het water gekoeld wordt d.m.v. een geothermische warmtepomp.

Ventilator (8)

een plaatselijk verkoelend effect creëren op de huid door het verplaatsen van de lucht.

Airco / Actief koelen met een warmtepomp (9)

de woning koelen d.m.v. een lagetemperatuursysteem waarin het water gekoeld wordt d.m.v. de compressor van de warmtepomp. Dit wordt afgeraden omwille van het hoog energieverbuik.

Waarom geen airco?

Airco’s verbruiken vaak veel stroom. Daarnaast zitten in airco’s en koelkasten fluorkoolwaterstoffen of hfk’s, een van de belangrijkste broeikasgassen naast CO2. Hoe warmer het wordt, hoe meer airco’s we willen. Maar meer airco’s betekent meer hfk’s, en daarmee extra opwarming van de aarde. Een volwassen eik heeft het koelvermogen van 5 aircotoestellen.

Verder lezen? Op de website van het Steunpunt Duurzaam Bouwen en Wonen vind je nog een uitgebreide infonota.

Project “Groenadvies aan huis” van 3Wplus in lente 2023

Met het project “groenadvies aan huis” van 3Wplus helpen we jou om een koel microklimaat te creëren rond je woning, dmv groendaken, gevelgroen en ontharding.

Werkwijze
Als je interesse toont, komt de groenadviseur langs bij jou thuis om te bekijken welke groene aanpassingen mogelijk zijn. Ze maakt voor jou een grondig advies op maat. Je kan ook volledige begeleiding krijgen bij je project: van de ontwerpselectie en het opvragen van offertes, tot de keuze van de aannemer en de opvolging van de werken.

Kostprijs
Dit advies is volledig gratis. Voor de begeleiding tot aan de uitvoering hoef je ook niets extra te betalen.

Vragen en inschrijven: Annelore Michiels - annelore.michiels@3wplus.be - 0499 71 66 18. Schrijf je bij interesse snel in

Meer info: energiehuis.3wplus.be/groendaken-en-geveltuinen

Het overzicht met prioritaire maatregelen is een initiatief van Steunpunt Duurzaam Bouwen en Wonen van de provincie Oost-Vlaanderen.